Najnovije vesti

ŽUSTRO NA SEDNICI GRADSKE SKUPŠTINE: Usvojen rebalans budžeta, pojedinim odbornicima izrečene opomene
Foto: Beta/Beoinfo

rasprava

ŽUSTRO NA SEDNICI GRADSKE SKUPŠTINE: Usvojen rebalans budžeta, pojedinim odbornicima izrečene opomene

Beograd

BEOGRAD -  Odbornici gradskog parlamenta usvojili su danas rebalans gradskog budžeta, kojim su predviđeni prihodi od 105,8 milijardi dinara, što je za oko dve milijarde više u odnosu na prethodno predviđene prihode od 103,7 milijardi dinara.

 

Obrazlažući predlog rebalnsa, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da su prihodi veći zahvaljujući porezu na zarade, većim doprinosima za gradsko građevinsko zemljište, ali i dobiti gradskih preduzeća.

 

Istovremeno, ukazao je da se povećava budžet za socijalna izdvajanja, koji će sada iznostiti 6,5 milijardi dinara, da su predviđena sredstva za subvencionisanje boravka dece u vrtićima, kao i za porodilje.

 

Vesić je rekao da je budžet realan i restriktivan, ali i u uravnotežen, te naveo da je dug zatečen od prethodne gradske vlasti bio 1,2 milijarde evra, kao i da je 2009. godine, primera radi, osnovni budžet predvideo 71 milijardu dinara prihoda, a rebalans 67 milijardi dinara.

 

Odbornička grupa "Građanski blok 381" nije podržala predlog rebalansa, jer prema rečima Pavla Grbovića, iako se ne može reći da ništa nije pozitivno, negativni delovi pretežu.

foto: Dado Đilas

 

Između ostalog, zamerio je što su, kako kaže, za Sava centar predviđene subvencije, iako to preduzeće beleži gubitke.

 

Kritikovao je i što se, tvrdi, enormna sredstva opredeljuju za javna preduzeća, dok se smanjuju sredstva za oblast zdravstva, koja su smanjena za 51 milion dinara i iznose samo 0,67 odsto ukupnih budžetskih sredstava.

 

"Da li je to normalno? Budžet nije ni razvojni, ni socionalno odgovoran, već je nedefinisan finansijski akt nedostojan ovog grada, rekao je Grbović.

 

Šef odbornika Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da je "došlo vreme da se on i Vesić slože oko nečega, što je važan dan za skupštinu", a u vezi sa tim da od budžeta i rebalansa nema važnije odluke, ali je baš zato zamerio što gradonačelnik Beograda nije prisutan na sednici.

 

Na Vesićevu opasku da je budžet grada 2009. godine bio 71 milijardu dinara, a da je ove godine bilo predviđeno 103 milijarde, Đilas je rekao da je to isti budžet kada se pretvori u evre, s obzirom na kurs tada i sada.

 

Rekao je da je malo izdvajanja za investicije, te da je ovo budžet potrošnje, a ne investicija.

 

"Predviđeno je za investicije 103 miliona evra, a deficit je 70 miliona. Za investicije je 2012. godine bilo predviđeno 200 miliona, a deficit 45 miliona evra", rekao je Đilas.

 

Kaže i da gradska preduzeća nisu profitabilna, kao u vreme kada je on bio na čelu grada, kao i da su sada povećane subvencije za gradski prevoz, ali više za privatne prevoznike, nego za "GSP Beograd".

 

Djilas je napomenuo i da mu je nekadašnja sekretarka za socijalnu zaštitu Ljiljana Jovčić rekla da je 2010. godine oko 75 odsto roditelja plaćalo oko 5.000 dinara za vrtić, a da su cenu od 9.800 dinara plaćali roditelji čija su primanja veća od 100.000 dinara, te naveo da je to bolje rešenje - da oni koji primaju manje, manje i plaćaju.

 

Rekao je i da će planirana obnova ulica Cara Duša, Džordža Vašingtona i 27. marta, koštati više od obnove Bulevara kralja Aleksandra, iako su, kaže, te tri gradske saobraćajnice u zbiru kraće od Bulevara.

 

Naveo je i da je 2012. godine za troškove gradskih čelnika budžetom bilo izdvojeno 45 miliona dinara, a da je danas ta cifra 174 miliona dinara.

"Kako ga štedite, svaka vam čast", rekao je Đilas.

 

Vesić je replicirao, rekavši da je Đilas uništio Beograd, ostavio dugove i da je sramota da takav čovek sada nekome drži lekciju.

 

"Mogli ste i sami da vidite da čim počne da pominje milione evra, on se izgubi. Njemu to ništa ne znači, šest miliona, 16, 30 što je za Dragana Đilasa sića", rekao je Vesić.

foto: Filip Plavčić

 

Kada je reč o obnovi Ulice cara Dušana, Džordža Vašingtona i 27. marta, poručio je da se pre završetka tendera, ne može znati koliko će koštati, a da je Đilas za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra uzeo ponudu šest miliona evra skuplju.

 

"Dragan Đilas priča o investicijama. Lako je sprovoditi investicije, uzeti kredit, zaduživati se besomučno, graditi most za koji ni danas niko ne može da utvrdi koliko košta", rekao je Vesić.

 

Naveo je da su investicije sadašnje vlasti realne i da je budžetski deficit 9,19 odsto što je, dodao je, u okviru ono što vlada i Fiskalni savet dozvoljavaju.

 

Osvrnuo se i na to što Đilas brani Ljiljanu Jovčić i upitao zašto onda sud presuđuje u korist roditelja? "Sudovi presuđu da je Đilas zajedno sa njom nezakonito naplaćivao vrtiće roditeljima duplo više", rekao je Vesić i upitao Đilasa kako ga nije sramota.

 

Naveo je i da je Đilas na Zvezdari izgradio vrtić "Oblačak" bez vodovoda i kanalizacije.

 

Na primedbe o odsustvu gradonačelnika Zorana Radojičića sa sednice, reagovao je pomoćnik Andreja Mladenović je rekao da je gradonačelnik do sada bio na svim sednicama.

 

foto: Printscreen

 

Dodao je da je gradonačelnik juče doputovao iz Kazahstana, gde je boravio kao deo državne delegacije, a jutros bio na otvaranju "Lidla", te da će se možda i pojaviti danas u gradskom parlamentu.

 

"Kada na to upozorava neko ko je skoro pet godina bio gradonačelnik, a nije našao za shodno da se pojavi na tri sednice, onda to ne može da se prećuti", rekao je Mladenović i dodao da je tada budžet obrazlagao pomoćnih sekretara za finansije.

 

Usvojena je i odluka o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu društva "JAT tehnika".

 

Inače, sednica Skupštine Beograda umesto raspravom po tačkama dnevnog reda počela je nešto posle 10 časova isključivanjem mikrofona zameniku šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikoli Jovanoviću kome su izrečene i dve opomene.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...