Na Veletržnici postavljen kontejner za elektronski otpad

Otpad

Na Veletržnici postavljen kontejner za elektronski otpad

Beograd -
Ova vrsta otpada je klasifikovana kao opasan otpad, jer sadrži brojna jedinjenja koja su najveći zagađivači, kao što su živa, olovo, kadmijum i drugo

BEOGRAD- Na „Veletržnici Beograd”, pored „Zelenog ostrva” (ograđeni prostor za odlaganje i selekciju ambalažnog otpada), postavljen i kontejner za bezbedno i ekološki prihvatljivo odlaganje električnog i elektronskog (EE) otpada.

Time je nastavljena borba za očuvanje životne sredine i olakšano posetiocima i korisnicima usluga „Veletržnice” da se reše svog EE otpada.

Ova vrsta otpada je klasifikovana kao opasan otpad, jer sadrži brojna jedinjenja koja su najveći zagađivači, kao što su živa, olovo, kadmijum i drugo.

EE otpad ima veoma visok uticaj na životnu sredinu jer, između ostalog, nije poznato vreme razlaganja u prirodi, ali se zna da se pojedine komponente nikad ne razgrade.

S druge strane, ovaj otpad je za reciklere veoma značajan izvor sekundarnih sirovina – plastike, stakla i metala.

Najčešći uređaji koji čine električni i elektronski otpad su: računari (kompjuteri) i prateća oprema (tastature, miševi, štampači, skeneri i slično), lap-top računari, televizori, videorekorderi, dvd plejeri, kamere, radio-aparati, fotokopir aparati, telefoni i telefaksi, frižideri, zamrzivači, električni šporeti, mašine za pranje i sušenje veša i sudova, termoakumulacione peći i električni radijatori, mikrotalasne peći, usisivači, fenovi, tosteri, mikseri i akumulatori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track