BEOGRAD DOBIJA SVRATIŠTE ZA BESKUĆNIKE: Počinje da radi naredne godine, imaće kapacitet od 30 mesta
Foto: Profimedia

nova gradska usluga

BEOGRAD DOBIJA SVRATIŠTE ZA BESKUĆNIKE: Počinje da radi naredne godine, imaće kapacitet od 30 mesta

Beograd -

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite koje podrazumavaju uvođenje nove usluge socijalne zaštite - svratište.

Reč je o usluzi koja je dostupna deci, mladima, odraslim i starim licima koji žive ili rade na ulici i dobrovoljno zatraže ili pristanu na uslugu.

Uslugom svratišta obezbeđuje se pružanje privremenih ili povremenih intervencija i zadovoljavanje trenutnih potreba, kao i posredovanje u obezbeđivanju dostupnosti drugih usluga u zajednici.

Korisnicima usluge svratišta se obezbeđuje obrok, uslovi za održavanje lične higijene, odeća, obuća i uslovi za njihovo održavanje, boravak, posredovanja u obezbeđivanju drugih usluga poput zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, zatim edukaciju i podršku u sticanju osnovnih životnih veština, kao i pružanje psihosocijalne podrške.

Kapacitet svratišta će biti 30 korisnika, a početak usluge planiran je u toku 2019. godine.

"Na ovaj način se pristupilo sveobuhvatnom rešavanju pitanja zaštite jedne od posebno ranjivih grupa, a to su deca koja žive i rade na ulici, čime Grad Beograd sprovodi aktivnu zaštitu ove dece", rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Prema njenim rečima, usluga će se pružati u odvojenom delu Prihvatilišta za decu u novom prostoru u Ulici Živka Davidovića.

"Nastojaćemo i dalje da na najadekvatniji način odgovaramo na potrebe dece i mladih iz osetljivih kategorija, jer je upravo naša odgovornost da pružimo podršku deci bez roditeljskog staranja, kao i porodicama koje su socijalno ugrožene razvojem sistema obrazovanja, zdravlja, pravosuđa, socijalne zaštite, zaštite od nasilja", dodala je Stanisavljević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track