SVEČANOST ISPRED CRKVE SVETOG MARKA: Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu (FOTO)
Foto: Marina Lopičić

Spomenik je delo vajara Zorana Maleša

SVEČANOST ISPRED CRKVE SVETOG MARKA: Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Spomenik patrijarhu Pavlu, nekadašnjem poglavaru Srpske pravoslavne crkve, otkriven je danas na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

1 / 7 Foto: Marina Lopičić

Spomenik su otkrili generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradski urbanista Milutin Folić.

Selaković je rekao da je patrijarh Pavle bio čovek koji je u jednom teškom, kobnom vremenu iskušenja, bio glas razuma, glas Božiji, putokaz ispravnog života i razmišljanja.

"On se svakome od nas, koji smo bili njegovi savremenici, usadio u pamćenje, ne samo da ga pamtimo već da o njemu pričamo i pripovedamo budućim naraštajima o svemu onome kroz šta je prolazio kroz život i o tome kako je propovedao reč Božiju", rekao je Selaković.

Naveo je da od danas na platou ispred Crkve Svetog Marka stoji njegova divna skulptura koja će, dodao je, svakome ko bude ulazio u tu Crkvu i bude prolazio tim delom grada sećati na stotine ili makar na jedan od stotine primera patrijarhove Božije reči koju je širio i duhovnosti kojom je zračio.

Spomenik je delo vajara Zorana Maleša, a postavljen je na inicijativu Grada Beograda i uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja. Pre devet godina, na današnji dan, preminuo je patrijarh Pavle u 95. godini. Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je od 1990. do 2009. godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track