Najnovije vesti

NAPREDUJE BEOGRADSKA PASARELA: Pogledajte kako izgleda veza Save i Kalemegdana (FOTO)
Foto: Beoinfo

pešačka veza na proleće

NAPREDUJE BEOGRADSKA PASARELA: Pogledajte kako izgleda veza Save i Kalemegdana (FOTO)

Beograd

BEOGRAD - Beograd na proleće dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja. Radovi na izgradnji pasarele koja će spojiti Kalemegdan i savsko priobalje u završnoj su fazi i očekujem da će pasarela biti u funkciji u prvim prolećnim danima, najavio je glavni gradski arhitekta Milutin Folić.

foto: Beoinfo

- Ostalo je da se montiraju ograde, rasveta, lift, stepenište prema Kalemegdanu i postavi skulptura na vrhu. Planirano je i uređenje zelene površine, koja će se širiti kako budemo uklanjali prugu. Dobiće se prostor za šetnju i igru najmlađih - istakao je Folić. Prema njegovim rečima, pasarela je važna zbog toga što Beograd konačno dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja, koja omogućava da sugrađani bezbedno i bez problema priđu Savi.

foto: Beoinfo

- Pasarela nije samo infrastrukturni objekat već i umetničko delo. Na projektu su radila dva svetski poznata umetnika - Mrđan Bajić i Britanac Ričard Dikon, u saradnji sa arhitektom i akademikom Branislavom Mitrovićem. Autorski tim čine tri izuzetno velika imena, pa nije ni čudo što ovaj objekat već sada kao magnet privlači pažnju građana - objašnjava Folić. Glavni gradski urbanista je naglasio da će pasarela imati vezu sa parkingom na Beton hali, koji će posetioci Kalemegdana moći da koriste tokom dana.

foto: Beoinfo

- Time će biti rasterećeno centralno gradsko jezgro, gde su se građani najčešće parkirali - dodao je Folić i precizirao da će pasarela imati ugrađene grejače pa će moći da se koristi i zimi.

On je prošle nedelje zajedno sa autorskim timom obišao radove, a jedan od autora - Ričard Dikon pohvalio je kvalitet radova i predložio da se u tunelu kojim je nekada išla železnica napravi multimedijalna umetnička postavka koja će pratiti otvaranje pasarele.

(Kurir.rs/Beoinfo/Foto: Beoinfo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...