Najnovije vesti

RADOJIČIĆ: Potpisan ugovor za gondolu od Kalemegdana do Ušća
Foto: Dragana Udovičić

projekat sve bliži realizaciji

RADOJIČIĆ: Potpisan ugovor za gondolu od Kalemegdana do Ušća

Beograd

Projekat gondole je sve bliži realizaciji, jer je potpisan ugovor sa izvođačem radova, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

 

Uplaćen je avans izvođaču radova koji je predviđen uslovima plaćanja po ugovoru. Kreće priprema projektno-tehničke dokumentacije neophodna za dobijanje građevinske dozvole, a zatim sledi realizacija sa rokom od 275 dana, tako da smo sada korak bliži tome da do kraja sledeće godine imamo gondolu, rekao je Radojičić gostujući u Beogradskoj hronici.

 

On je istakao da, s obzirom na činjenicu da će povezati Kalemegdan sa Ušćem, gondola biti nova turistička atrakcija i moderan vid prevoza u regionu.

Govoreći o renoviranju stambenih zgrada u Beogradu, kojima je potrebna popravka lifta, krova ili fasade, Što će biti velika investicija za stanare, Radojičić je podsetio da građani u poslednje tri godine imaju mogućnost da na 60 jednakih rata plaćaju rešavanje dugogodišnjih problema.

 

To su problemi koje moramo partnerski rešavati, kako stanari tako i grad koji će posredovati s kreditorima u traženju najboljih mogućih uslova, ukazao je gradonačelnik, prenosi Sekretarijat za informisanje.

 

Radojičić je naglasio i važnost takozvanih energetskih pasoša stambenih zgrada.

 

Objasnio je da, i pored toga što Grad nema zakonsku obavezu, traži način da pomogne vlasnike stambenih objekata u sprovođenju mera energetske efikasnosti u cilju obezbeđivanja većeg komfora življenja, ušteda u potrošnji energenata i smanjenja računa domaćinstva.

 

Govoreći o gradskom prevozu, Radojičić je istakao da samo preduzeće traži reorganizaciju i racionalizaciju.

 

"Sledeće godine planiramo da kupimo 200 autobusa, od toga 80 ekološki prihvatlivih kako bi dobili što zdraviji prevoz za naše sugrađane, a i poboljšali samu saobraćajnu sutuaciju u gradskom prevozu. Podatak o tome da svega 30 odsto građana plaća kartu je zabrinjavajući i moramo ga zajednički rešavati. Da bismo imali efikasniji gradski prevoz, mora se povećati broj ljudi koji plaća kartu. Zato ćemo kompanijama omogućiti pogodnosti za kupovinu pretplatnih karata za zaposlene", istakao je gradonačelnik.

 

Govoreći o nadležnostima gradonačelnika, Radojičić je istakao da su ona velika i da je gradonačelnik nalogodavac budžeta, predsedavajući Gradskog veća i predstavnik grada.

 

U 2019. godini ćemo razvojem projekata pametnog i zelenog grada, kao i konceptom uređenja funkcionisanja saobraćaja, nastaviti da radimo na tome da unapredimo kvalitet života sugrađana, kazao je Radojičić.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...