Najnovije vesti

NOVA PARKING ZONA U BEOGRADU: Ovde ćete moći da ostanete SAMO POLA SATA! Evo gde će se ona nalaziti...
Foto: Beoinfo

uskoro novih 2.000 zoniranih parking mesta

NOVA PARKING ZONA U BEOGRADU: Ovde ćete moći da ostanete SAMO POLA SATA! Evo gde će se ona nalaziti...

Beograd

Od 18. februara u Beogradu stupaju na snagu izmene u sistemu parkiranja u glavnom gradu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavljuje da će biti zonirano 2.000 novih parking mesta u najužem centru gradu, kao i na Novom Beogradu, uglavnom prema zahtevima stanara, jer im to omogućava lakše parkiranje.

"Uvodimo jednu novu zonu, to je zona A u okolini Kosančićevog venca i koja će trajati samo pola sata, to je za onaj najuži centar grada gde ljudi dolaze poslom i zaista nema potrebe da ostaju duže od pola sata", kaže Vesić za RTS.

Uvodi se i novina kada se u pitanju tri postojeće zone - crvena, žuta, zelena. U crvenoj zoni, koja traje sat vremena, moći će da se doplati pola sata, dok će u žutoj i zelenoj zoni moći da se doplati dodatni sat bez preparkiranja.

"Na taj način omogućavamo ljudima koji se eventualno zateknu u gradu, moraju da obave neki posao, ne mogu da stignu da završe, a ističe im vreme, da mogu na miru da završe posao, što će naravno dodatno platiti", objašnjava Vesić.

Cena preplatnih kartica za stanare zgrada u tim zonama neće se menjati.

Biće, međutim, uvećane kazne za one koji ne poštuju pravila parkiranja u zonama. Kazna za crvenu zonu biće sa 1.870 povećana na 2.800 dinara. Vesić ukazuje da će i dalje važiti popust od 50 odsto, ako se kazna plati u roku od osam dana.

Sve navedene izmene uvode se prevashodno zbog stanara koji žive u centru grada i vrlo često nemaju gde da se parkiraju. Vesić je napomenuo i da je u toku intenzivno saniranje rupa na kolovozima koje se jave svake zime, zbog bacanje većih količina soli.

"Beograd put" dnevno sanira oko 350 rupa, a anagažovana su i privatna preduzeća odabrana na tenderu.

Vesić je građane pozvao da gradskim vlastima prijave gde se nalaze rupe na putu i one će, kako je rekao, vrlo brzo biti sanirane.

Podsetio je i da se danas predstavlja arhitektonsko rešenje za Savski trg podsetivši da je na pobedio tim iz Španije.

"Počećemo s realizacijom tog rešenja tokom proleća tako da bi sve bi trebalo da bude gotovo tokom jeseni", rekao je Vesić.

Savski trg će, dodao je, postati pešacka zona u čijem centru će se nalaziti spomenik Stefanu Nemanji visine 23 metara, a saobraćaj će se obavljati po obodima trga.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...