Nikodijević: Popis svih splavova do kraja februara
Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

Predsednik Skupštine grada

Nikodijević: Popis svih splavova do kraja februara

Beograd -

BEOGRAD - Do kraja februara biće izvršen popis svih splavova na teritoriji Beograda, a zatim i plan o postavljanju plutajućih objekata kojim će biti definisane zone u kojim se nalaze, jer splavovi su do sada postavljani bez dozvole i odluke Grada Beograda, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

On je istakao da takvim planom Grad želi da uvede red u ovu oblast i da se jasno definišu pravila na kojin način je moguće postvaljanje splavova na našim rekama.

"Za svako zauzeće javne površine plaćaju se nadoknade Gradu, kao što to čine kafići i bašte, tako da je logično da to čine i splavovi koji vrše aktivnost ugostiteljskih objekata", rekao je Nikodijević za TV Pink, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

foto: Beta/Beoinfo

Prema njegovim rečima neće biti novog konkursa, jer plan će odrediti u kojim zonama splavovi mogu biti postavljeni.

"Neće biti velikih promena u odnosu na trenutno stanje, jer su skoro svi splavovi već ukinuti iz onih delova na kojima ne bi trebalo da stoje", istakao je Nikodijević.

Predsednik Skuštine grada je naglasio da će Zavod za veštačenje doneti procenu koliko će splavovi plaćati zauzeće površine na vodi po kvadratnom metru.

"Procedura će se vršiti tako što će potpisivati ugovor sa Gradom i dok budu redovno plaćali zakupninu moći će da koristi svoje splavove, a ukoliko ne budu plaćali gube pravo na mesto. To mesto neće moći sami da preprodaju, kao što je to do sada bilo, već će Grad Beograd raspisati licitaciju za upražnjena mesta", objasnio je Nikodijević.

On je napomenuo da će biti donete i druge odluke koje će propisati veličinu splavova, budući izgled splavova i slično, jer neće biti dozvoljeno da vlasnici prave splavove proizvoljno, odnosno kako ko želi, kao što je to sada činjeno.

"Sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine sarađujemo oko odluke o buci, odnosno o puštanju glasne muzike posle određenog vremenskog perioda, a koju će morati da ispunjavaju svi ugostiteljski objekti, pa i splavovi", istakao je Nikodijević i dodao da će vlasnici biti u obavezi i da vode računa o priobalju.

Nikodijević je podsetio da je pre nekoliko dana počelo postavljanje reciklažnih zvona za staklo na kejevima, gde će vlasnici ugostiteljskih objekata i splavova biti u obavezi da vrše separaciju otpada.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track