PONOS PALILULE: Hor učenika veronauke Sveti Simeon Bogoprimac proslavio krsnu slavu (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

mali horisti osvojili pregršt nagrada

PONOS PALILULE: Hor učenika veronauke Sveti Simeon Bogoprimac proslavio krsnu slavu (FOTO)

Beograd -

Do sada horić ima tri objavljena muzička cd-a, a u pripremi je i četvrti

Hor učenika veronauke iz osnovnih škola iz Ovče "Sveti Simeon Bogoprimac" , kojeg zajedno vode veroučitelj hadži Dragan Popović i učiteljica Maja Popović proslavio je danas svoju krsnu slavu i to dvanaestu godinu zaredom.

foto: Privatna Arhiva

Ovaj horić iza sebe ima mnogobrojne nastupe (poslednji 13. januara ove godine na Raspevanoj jelki u Božićnom seocetu kod Hrama Svetog Save na Vračaru) ali pre svega poje u crkvi na svetoj liturgiji nedeljom, počev od hrama Svetih Petra i Pavla u Kotežu, hramu Svetog proroka Ilije u Mirijevu, a sada u crkvi Svete Petke na Ovčanskom putu.

Horić je jedinstven i po tome što je zapravo dečija pevnica (neguje jednoglasno pevničko pojanje) ali i što peva pesme svoga veroučitelja iz pesmarice "Trojice je presto ljubav".

Horić će ove godine pojati i na slavi opštine Palilula Sveti jevanđelist i apostol Marko, a za tu priliku je veroučitelj Dragan spevao pesmu o ovom slavnom svetitelju koja će tom prilikom biti premijerno izvedena.

Do sada horić ima tri objavljena muzička cd-a, a u pripremi je i četvrti kao i nova pesmarica njihovog veroučitelja.

I ove godine mali horisti su osvojili pregršt nagrada na opštinskom takmičenju u solo pevanju mlađih razreda Zlatna sirena.

foto: Privatna Arhiva

Ove godine horić se okupio u znatno manjem broju, ne samo zbog ledene crkve već i zbog opakog gripa, sa svojim marljivim sveštenicima i na Svetoj liturgiji koja je počela u 9 časova u svojoj crkvi Svete Petke na Ovčanskom putu otpojali i Obred sečenja kolača.

Dobri parohijani i gosti na slavi bili su posluženi dobročinstvom roditelja bez kojih ovakve vannastavne aktivnosti sa decom ne bi mogle da se ostvaruju.

Reč sreća izvedena je iz pojma Sretenja Gospodnjeg, jer je sreća jedino u susretu sa Bogom. Hristos kaže „Ne budete li kao deca nećete ući u Carstvo Nebesko“, a duh ovoga sveta uči decu, pogrešno, da treba da budu kao odrasli.

foto: Privatna Arhiva

Jedan veliki, sveti, srpski starac, koji je dobio ime po Svetom Savi Ravnoapostolnom govorio je: "Ako ne znaš šta da uradiš, a nemaš koga pametnog da pitaš, a ti pitaj malo dete, i šta ti ono odgovori poslušaj ga i učini tako..."

Ovaj horić upravo brine i razmišlja o deci jer već dvadesetčetvoro dece iz ove male muzičke družine upisalo i pohađa muzičke škole u Beogradu, a u horiću je do sada bilo preko tri stotine dece.

foto: Privatna Arhiva

Rad sa decom iziskuje puno odricanja i napora ali zauzvrat deca, kao niko, to najiskrenije vraćaju, sa ljubavlju naravno koja mora stalno da se obnavlja i neguje lepim ponašanjem.

foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track