STUDENTKINJA IZ SARAJEVA ČEKALA JE SAT VREMENA DA UĐE U BEOGRADSKI ZOO-VRT: Izašla je u suzama! Zaklela se da više nikada neće ući! EVO ŠTA JE TOLIKO POTRESLO!
Foto: Privatna Arhiva

ima li mesta panici?!

STUDENTKINJA IZ SARAJEVA ČEKALA JE SAT VREMENA DA UĐE U BEOGRADSKI ZOO-VRT: Izašla je u suzama! Zaklela se da više nikada neće ući! EVO ŠTA JE TOLIKO POTRESLO!

Beograd -

Snimak tigra iz beogradskog Zoo-vrta usijao je Tviter. "Neuhranjen je, na izmaku snaga, jedva hoda" - pisalo je uz opis snimka koji je zabrinuo sve ljubitelje životinja.

Na problem koji je prijavljen reagovali su saopštenjem iz ove institucije:

Iz Zoo-vrta navode da je on star više od 20 godina, što su pozne godine u njihovom životnom veku. Osim što je u dubokoj starosti, ima i ozbiljne zdravstvene probleme. Pre više od godinu dana, urađeni su detaljni pregledi, zajedno sa profesorima Fakulteta veterinarske medicine.

- Urađen je ultrazvučni pregled organa, hemataloška i biohemijska analiza krvi i tom prilikom otkrivene su velike cistične promene na unutrašnjim organima, jetri, bubrezima, ali je odlučeno da eventualna operacija ne bi dala željene rezultate i životno bi ugrozila životinju.

Sibirski tigar već duže vreme, uz redovne obroke, dobija vitaminsku terapiju koja pomaže u ublažavanju tegoba. Dobija propisane količine hrane svakodnevno i nema govora o zanemarivanju.

foto: Pritnscreen

- Preporuka nakon urađenih analiza bila je da se razmisli o eutanaziji, ali kako Beo zoo vrt uvek pokušava do poslednjeg trenutka da izbegne takvo rešenje, odlučili smo da dodatnom pažnjom i negom pokušamo da olakšamo teško stanje u kojem se naš tigar nalazi. Na kraju hteli bismo da da napomenemo da svakodnevnu brigu o svim našim životinjama vode zaposleni i veterinari i sa istom pažnjom se ophode prema svakoj od njih - zaključuju iz Beo zoo-vrta.

Ipak, ova priča podstakla je mnoge da se jave redakciji Kurira sa svojim doživljajima iz zoo vrta u srpskoj prestonici.

- Volim životinje i slobodan dan sam posle mnogo godina iskoristio sam da posetim zoo vrt! Uđem s osmehom, izađem kao pokisao. Već na pola posete steglo mi se u stomaku. Mnoge životinje izgledaju izmučeno, bolešljivo, jeza - tvrdi Beograđanin F.M.

- Bio sam u mnogim zoo vrtovima širom sveta, ali ovo nigde nisam video - tvrdi on.

foto: Pritnscreen

I nije jedini.

- Godinama, i to moja deca znaju, ne idem u Zoo vrt u Beogradu. Hiljadu puta sam plakala nakon poseta. Nigde se životinje ne tretiraju nehumanije - kaže Beograđanka M.S.

A to je utisak i gostiju. Studentkinji Medini iz Sarajeva "carstvo životinja" u Beogradu bila je prva stanica kada je došla u glavni grad Srbije. Kako je bio vikend, skoro sat vremena čekala je u redu da vidi "divlje" stanovnike Beograda. No, na kraju je izašla u suzama.

foto: Pritnscreen

- Stvarno me je potreslo. Imala sam jaku želju i bila sam srećna zbog ove posete, ali nakon pogleda na sve one životinje i uslove u kojima žive, ostao mi je gorak ukus u ustima. Mislim da ga više neću posećivati - jada se ona za Kurir.

- Kada sam videla aligatora Muju u tako malom i mračnom prostoru, samo sam izletela iz toga dela. Nisam više mogla to da gledam - kaže ona.

1 / 10 Foto: Privatna Arhiva

BEO ZOO-VRT: Nema govora da su životinje bolešljive i iznemogle

Ipak iz Beo zoo-vrta tvrde da životinje dobijaju maksimalnu negu i propisane količine veoma kvalitetne hrane svakoga dana i nema govora da su ’’bolešljive’’ ili ’’iznemogle’’.

"O svim njihovim potrebama brinu naši obučeni radnici zajedno sa veterinarima. Pregledi životinja se obavljaju svakodnevno, naravno u zavisnosti od specifičnih potreba, a preventivne mere se sprovode i po nekoliko puta godišnje u zavisnosti od životinjskih vrsta. Većinu pregleda Beo zoo vrt radi u saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine, ali i uz konsultaciju kolega iz drugih evropskih vrtova sa kojima intenzivno saradjujemo" - kažu za Kurir iz ove institucije.

"Vrt učestvuje u više domaćih i međunarodnih programa zaštite i vraćanja u prirodu ugroženih vrsta, a napominjemo da smo u svakom trenutku dom za oko 60-70 životinja, koje su kod nas na oporavku, ili privremenom smestaju, jer su povredjene, zaplenjene ili im je jednostavno neophodna pomoć" - navode oni.

"Kontrolu nad radom Beo zoo vrta vrši Republička veterinarska inspekcija obavezno jednom godišnje, a po potrebi i više puta tokom godine. Kontrolu stanja u Beo zoo vrtu je u više navrata izvršila delegacija Evrpske asocijacije zoo vrtova (EAZA), u kojoj smo kandidati za članstvo" - tvrde oni.

Najstariji stanovnici vrta su Američki aligator Muja i slonica Tvigi, koji su, s obzirom na svoju duboku starost, u veoma dobrom zdravstvenom stanju, kažu iz ove institucije.

Oni napominju da se plasiranjem netačnih i neproverenih informacija o stanju u vrtu baca senka na "svakodnevne napore da očuvaju i razviju vrt, vodeći računa o dobrobiti svih naših životinja", ali i da im se svaka primedba može prijaviti mejlom ili preko društvenih mreža, i da će je ispitati i odgovoriti.

Albanski zoo vrt iz pakla

Albanske vlasti morale su da preduzmu mere protiv privatnog safari parka kada su objavljeni snimci i fotografije koji pokazuju šokantno loše uslove u zoo vrtu u gradu Firu.

Može se videti lav sa ozbiljnim oboljenjem oka, a verovatno i još nekim zdravstvenim problemima. On je i neuhranjen, a na slikama se vidi i u kakvom stanju je njegov kavez.

Slike ovog bolesnog lava i drugih životinja napravio je jedan anonimni fotograf želeći da raskrinka ovaj zoološki vrt.

Kurir.rs/A.M.K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track