DIVLJI PLJAČKAŠI GROBNICA HARAJU GROCKOM: Iskopali i ukrali deo dečjeg sarkofaga starog nekoliko stotina godina! SKELET RAZBACALI PO DVORIŠTU (FOTO)
Foto: Printscreen/Facebook/Centar za kulturu Grocka

centar za kulturu poslao apel meštanima

DIVLJI PLJAČKAŠI GROBNICA HARAJU GROCKOM: Iskopali i ukrali deo dečjeg sarkofaga starog nekoliko stotina godina! SKELET RAZBACALI PO DVORIŠTU (FOTO)

Beograd -

Divlji pljaškači i kopači grobalja u dvorištu jedne kuće u Grockoj iskopali su sarkofag star nekoliko stotina godina u kome je bilo sahranjeno dete i ukrali njegov donji deo.

Zaposleni u Centru za kulturu Grocka uspeli da spasu gornji poklopac sarkofaga.

Na Fejsbuk stranici Centra za kulturu Grocka okačene su fotografije delova skeleta i preostalog dela sarkofaga, napisavši da su zahvaljujući brzoj reakciji opštine Grocka uspeli da spasu poklopac sarkofaga.

"Bašta Rančićeve kuće je, na žalost, postala utočište za još jedan arheološki nalaz. Na žalost, jer mu je mesto – u zemlji, gde su svoje dete sahranili pre mnogo stotina godina njegovi roditelji. Divlji pljačkaši i kopači grobova u poslednje vreme bukvalno haraju Grockom. Ovaj kameni predmet je poklopac dečjeg sarkofaga, čiji su donji deo pljačkaši grobova pronašli i odneli. Poklopac sarkofaga se našao u Centru za kulturu Grocka zahvaljujući brzoj reakciji GO Grocka na čelu sa predsednicom Živadinkom Avramović, i saradnji sa arheologom Radetom Milićem iz Centra za urbani razvoj. Takođe, o nalazu su odmah obaveštene stručne službe i nadležne ustanove", navodi se u njihovoj objavi.

Oni dalje podsećaju da je prekopavanje terena za arheološkim predmetima zakonom zabranjeno i kažnjivo.

"Molimo meštane da imaju na umu da arheološki predmeti na koje nailaze u svojim njivama predstavljaju deo nekadašnjih nekropola – grobalja i grobnica. To su predmeti koje su ljudi u svečanim obredima ostavljali pokraj svojih dragih pokojnika, da im olakšaju put u drugi svet, baš kao što i mi danas činimo. Dalje, prekopavanje terena u potrazi za arheološkim predmetima uništava lokalitete i nalaze, zakonom je zabranjeno - i veoma kažnjivo, i u ovom slučaju može počiniocu doneti od pola godine do pet godina zatvora", navode iz Centra za kulturu Grocka.

Iz Centra su takođe dodali da divlje kopanje i pljačkanje uništava tradiciju i kulturnu baštinu tla na kome svi mi živimo i da je kažnjivo jer zatire tragove našeg trajanja i postojanja, zato što čini zločin prema svome narodu.

"Divlji kopači se ne bave arheologijom i hobijem na svežem vazduhu, već uništavanje, i izuzetno je važno da postoji svest o tome", napisali su iz ovog Centra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track