Najnovije vesti

DANI BEOGRADA: Besplatan ulaz u 5 objekata na Kalemegdanu
Foto: Zorana Jevtić

lepa prilika da se vide znamenitosti

DANI BEOGRADA: Besplatan ulaz u 5 objekata na Kalemegdanu

Beograd

Posetioci će moći od 11 do 19 časova da obiđu Rimski bunar, Veliki barutni magacin, Sahat kulu, Kulu Nebojša i Vojni bunker

BEOGRAD - U okviru manifestacije "Dani Beograda" u četvrtak, 18. aprila 2019. godine, biće besplatan ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi, saopštilo je danas Javno preduzeće "Beogradska tvrđava".

Posetioci će moći od 11 do 19 časova da obiđu Rimski bunar, Veliki barutni magacin, Sahat kulu, Kulu Nebojša i Vojni bunker.

"U Rimskom bunaru, biće postavljena i izložba 'Stare mape - putokaz ka prošlosti Beograda', u okviru koje će posetioci moći da 'otputuju u prošlost' kroz prizmu starih mapa, remek-dela geografske istorije.

Mape Beograda, Evrope i sveta biće izložene u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima", navodi se u saopštenju i dodaje da će u Rimskom bunaru biti izložene i makete jedrenjaka iz tog perioda.

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave i bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Sahat kula izgrađena je sredinom 18. veka i visoka je 27.5 metara, dok je Kula Nebojša izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti ona postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda.

Vojni bunker na Gornjem gradu građen je 50-tih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekta, posetioci će moći da vide i izložbu "Umetnost u bunkeru", posvećena cenzuri u umetnosti 60-tih i 70-tih godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, izgrađenom u vreme velike austrijske rekonstrukcije Tvrđave, danas se nalazi postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni iz različitih nalazišta.  

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...