KULTNA KNJIŽARA GECA KON NA METI LOPOVA: Za vikend razbijen izlog, pljačkaši pored ostalog odneli vredne unikatne gusle
Foto: Shutterstock/Ilustracija

sramota

KULTNA KNJIŽARA GECA KON NA METI LOPOVA: Za vikend razbijen izlog, pljačkaši pored ostalog odneli vredne unikatne gusle

Beograd -

BEOGRAD - Tokom vikenda, u noći između 4. i 5. maja, razbijen je izlog knjižare "Geca Kon" u Knez Mihajlovoj 12 u Beogradu i deo eksponata pokraden, saopštili su iz izdavačke kuće "Prosveta".

Kultna knjižara, koja je ujedno i Spomenik kulture Republike Srbije, našla se na meti napada nepoznatih vandala koji su iz izloga, između ostalog, ukrali vredan eksponat - gusle, unikatni ručni rad.

Načinjena je znatna materijalna šteta, a policija koja je odmah alarmirana je načinila zapisnik.

Počinilac do sada nije pronađen.

Pošto je izlog od specijalnog stakla, koje ne može da se odmah dobije u željenim dimenzijama, staklari su kao i svi ostali - praznovali, a knjižara nema noćnog čuvara, proteklo je nekoliko dana tokom kojih je sve što se nalazi u knjižari bilo dodatno ugroženo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ugroženo je i ovom momentu.

Iz Prosvete podsećaju državne institucije na ugroženost knjižare "Geca Kon", najstarije knjižare u Srbiji, objekta od posebnog značaja za kulturu ne samo Srbije, nego i za kulturu zemalja prethodne Jugoslavije, jer je u ovoj knjižari između dva svetska rata, ali i kasnije, postavljena snažna baza kulture naroda ovog područja, pa i Evrope.

Dva najveća izdavača svog vremena, "Geca Kon", i "Prosveta" izdavali su knjige najznačajnijih autora srpskog i ostalih jugoslovenskih naroda. Knjižara je istovremeno bila mesto sastajanja najvećih umova srpske kulture, na čelu sa književnim nobelovcem Ivom Andrićem.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track