Muzej Vuka i Dositeja otvara vrata u avgustu
Foto: KURIR

Muzej Vuka i Dositeja otvara vrata u avgustu

Beograd -
Obnova muzeja počela je maja prošle godine jer je to zdanje bilo teško oštećeno vlagom u temeljima, krov se urušio, kao i stara odžaklija, podsetio ministar kulture Predrag Marković

BEOGRAD - Obnavljanje zgrade Muzeja Vuka i Dositeja u Beogradu biće završena krajem avgusta, najavio je danas ministar kulture Srbije Predrag Marković.

Marković je posle razgledanja radova rekao da bi u narednih mesec dana trebalo da budu završeni radovi na zgradi, a sledi uređenje dvorišta i izgradnja pomoćne zgrade.

"Imali smo sreću. Vreme je bilo loše, imali smo zimus ekstremno loše i hladno vreme, a ovog leta vreli talas i to je velika sreća, jer sad znamo šta su izdržali ovi radovi i sa sigurnošću možemo reći da će ova zgrada biti dugo godina u funkciji", rekao je Marković.

Ministar je podsetio da je obnova muzeja počela maja prošle godine jer je to zdanje bilo teško oštećeno vlagom u temeljima, krov se urušio, kao i stara odžaklija.

"Bilo je potrebno hitno reagovanje, inače bismo ostali bez tog muzeja", rekao je Marković i dodao da je za radove na obnovi prošle godine Narodnom muzeju bilo uplaćeno 14,5 miliona dinara, dok je za drugu fazu radova namenjeno 13,7 miliona dinara.

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin rekla je da je zgrada Muzeja Vuka i Dositeja jedna od najznačajnih u Srbiji i primer arhitekture koji mora biti sačuvan, ali prilagođena muzejskoj delatnosti.

Ona je dodala da radovi na obnovi ne kasne i da treba da budu završeni kako je i predviđeno do kraja avgusta, kada će posetiocima biti predstavljena i postavka te ustanove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track