LEVA OBALA DUNAVA NAJVIŠE POGOĐENA: Vesić nakon nevremena obišao crpnu stanicu u Borči (VIDEO)
Foto: Printscreen Tanjug

PALO VIŠE OD 100 LITARA VODE PO METRU KVADRATNOM

LEVA OBALA DUNAVA NAJVIŠE POGOĐENA: Vesić nakon nevremena obišao crpnu stanicu u Borči (VIDEO)

Beograd -

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević obišli su sinoć Kanalizacionu crpnu stanicu u Borči, gde je za pola sata, tokom nevremena u Beogradu, palo preko 100 litara vode po metru kvadratnom.

Vesić je naveo da je leva obala Dunava najviše pogođena nevremenom, jer na toj strani problem pravi i nepostojanje kanalizacione mreže.

"Crpne stanice na ovoj obali Dunava uspele su da povuku dosta vode tako da kako su i padavine stale, voda se polako povlači", rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da na toj strani postoji dosta septičkih jama od kojih se veliki broj zbog velike količine vode izlio.

Vesić je kazao i da je za večeras zakazan sastanak u Skupštini grada na kojem će se razgovarati o tome da se napravi plan kako će se raditi narednih dana, pošto će sve nadležne službe morati da se uključe u rešavanje tog problema, kako bi se posledice izlivanja fekalne kanalizacije brzo rešile i ne bi došlo do zaraze.

"Beograd je drugi put za dva dana pogodilo teško nevreme, u toku samo 30 minuta prema zvaničnim podacima RHMZ-a pale su jednomesečne padavine po metru kvadratnom", istakao je Vesić.

Naveo je da je najviše palo na levoj obali Dunava - oko 100 litara po metru kvadratnom, posle toga je Bežanijska kosa sa 60 litara, pa Zemun sa negde 52, 53 litara, Slanci sa četrdrsetak litara, Makiš sa nešto preko 40 litara.

"Beograd ima oko 600 kilometara kolektorske mreže, oko 1.450 kilometara kanalizacione mreže, preko 55 crpnih stanica", kazao je Vesić i zahvalio svim gradskim službama, koje su tokom celog dana radile ono što je moguće.

"Padavine su toliko velike da ne postoji kišna kanalizacija koja bi mogla da primi tu količinu vode", istakao je zamenik gradonačelinka i dodao da je Grad Beograd ove godine izdvojio nekoliko stotina miliona dinara za kišnu kanalizaciju, za šta do 2012. godine nije izdvojen ni jedan dinar.

Navodeći da je izdvojen bilo koliki novac za kanalizacionu mrežu do 2012. godine ona bi bila u boljem stanju, Vesić je kazao da u svakom slučaju "nema te kanalizacije koja može da izdrži ove padavine".

"Ove padavine nisu normalne, one se dešavaju u ne znam koliko godina i večeras smo imali nove padavine. Nadam se da ih više neće biti, na nama je sada da brzo sa nadležnim službama pomognemo građanima i saniramo sve posledice", naveo je.

Kako je rekao, Grad je tek uzeo kredit da gradi kanalizaciju na levoj obali Dunava.

Ponovio je da je sinoć poseban problem u tom delu Beograda napravilo to što je palo preko 100 litara vode za pola sata po metru kvadratnom.

"To je zaista nezapamćeno", kazao je Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track