Najnovije vesti

MIHAJLOVIĆEVA I RADOJIČIĆ OBIŠLI RADOVE U ZEMUNU: Novo međunarodno pristanište za brodove u avgustu
Foto: KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ MILETA MIRCETIC

postavljen prvi šip

MIHAJLOVIĆEVA I RADOJIČIĆ OBIŠLI RADOVE U ZEMUNU: Novo međunarodno pristanište za brodove u avgustu

Beograd

Radove na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, gde je danas postavljen prvi šip, obišili su ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji su najavili da će Beograd u avgustu dobiti novo pristanište za brodove.

 

Vrednost projekta je 1,5 miliona evra, pristanište sadrži pristan, veliki ponton, dva manja pontona, dva fiksna oslonca i 21 šip, od kojih je prvi postavljen danas.

 

foto: KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ MILETA MIRCETIC

 

Ministarka Mihajlović ocenila je da se u poslednjih dvadesetak godina najmanje govorilo o ulaganjima u vodni saobraćaj, i dodala da su vodni koridori pođednako važni kao i železnički.

 

"Danas se postavlja prvi šip i mi ćemo u avgustu imati završeno međunarodno putničko pristanište. To za Zemun, Beograd i Srbiju znači mnogo, jer želimo da budemo prepoznatljivi na mapi vodnih koridora u Evropi", rekla je Mihajlović novinarima nakon obilaska radova.

 

foto: KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ MILETA MIRCETIC

 

Kaže da otvaranje novog pristaništa govori o tome da se broj turista u Srbiji povećava, kao i broj kruzera koji pristaje u našu zemlju. Najavila je da se u julu otvara pristanište u Kladovu, i podsetila da je su otvorena dva pristaništa u Donjem Milanovcu i Golupcu.

 

"Ove godine i naredne ulažemo više od 200 miliona evra u vodni saobraćaj jer mislimo da u celom investicionom programu, koji kreće ove godine, vodni saobraćaj je neiskorišćen i potrudićemo se da njegove potencijale iskoristimo", podvukla je Mihajlović.

 

foto: KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ MILETA MIRCETIC

 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je izgradnja međunarodnog pristaništa u Zemunu kapitalni projekat koji je nastao kao rezultat saradnje Ministarstva, Grada i opštine.

 

"Realizacija projekta je počela u maju. Očekujemo da će biti završen do kraja avgusta. Vrednost projekta je oko milion i po evra i vrlo je značajno da će otvaranje ovog pristaništa povećati broj turista koji dolaze kruzerima i brodovima", rekao je Radojičić.

 

U prethodnoj godini je, kaže, u Beograd pristiglo 550 međunarodnih kruzera, a da se otvaranjem novog pristana očekuju da će se broj kruzera povećati na 750.

 

foto: KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ MILETA MIRCETIC

 

Isto tako, navodi, očekuje da će broj turista koji su prošle godine pristigli brodovima sa 82.000 ove godine porasti na više od 100.000.

 

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić kaže da je danas veliki dan za opštinu, koja na izgradnju pristaništa čeka decenijama.

 

"Posle velikog truda, danas postavljamo prvi šip koji će činiti konstrukciju budućeg pristaništa. Ovo će biti drugo pristanište u Beogradu za brodove i kruzere", rekao je Matić.

 

Uz izgradnju pristaništa, Matić je kazao da opština u gradu izvodi i druge radove - uređenje putne infrastrukture, sređivanje 60 fasada, sanacija zemunske kule, a za sledeću godinu je najavio i rekonstrukciju Glavne ulice.

Rukovodilac radova Jovan Jović objasnio je da će buduće međunarodno pristanište u Zemunu imati pristan, veliki pontnon, dva manja pontona, dva fiksna oslonca i 21 šip.

 

Ukazao je da su pontoni 1 i 2 izgrađeni, da je veliki ponton završen 70 odsto, da su mostovi u završnoj fazi i procenjuje da će radovi biti završeni i pre dogovorenog roka.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...