NIKODIJEVIĆ OBIŠAO POPLAVLJENE PORODICE U BORČI: Nastavljamo da pratimo situaciju na terenu (FOTO)
Foto: Beoinfo

urađena dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija

NIKODIJEVIĆ OBIŠAO POPLAVLJENE PORODICE U BORČI: Nastavljamo da pratimo situaciju na terenu (FOTO)

Beograd -

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je danas porodice iz Borče kojima su bile poplavljene kuće, gde je poručio da je trenutna situacija na trenutno dobra.

"Nastavljamo da pratimo situaciju na terenu. Voda za piće je sada već dostupna na celoj teritoriji Palilule, osim u Popovoj Bari, gde i dalje važi preporuka da se voda ne konzumira, ali imamo pet cisterni na terenu i 20 tona vode u rezervi za slučaj potrebe. U ovom trenutku situacija je dobra na terenu, pratimo je zajedno sa građanima", izjavio je Nikodijević.

foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, urađena je sanacija čitavog terena, odnosno dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija stambenih i pomoćnih objekata, ali i bašti i kanalizacija.

"Privremeno smo otklonili najveći deo posledica i sada moramo da tražimo sistemska rešenja za ova naselja na levoj obali Dunava, s obzirom na to da bi se u slučaju pojave ekstremno velikih padavina, kao što je bio slučaj pre petnaestak dana, desila ista situacija. Upravo zbog toga počeli smo da se bavimo trajnim rešenjem pitanja na levoj obali Dunava", rekao je Nikodijević.

Podsetio je da je već potpisan sporazum između Grada Beograda i Evropske investicione banke za projektovajne kanalizacione mreže na levoj obali Dunava.

foto: Beoinfo

"Dinamika je takva da ćemo 35 miliona dobiti od Evropske investicione banke, dok će Grad Beograd uložiti oko 13 miliona evra. Verujem da će projektovanje biti gotovo do kraja godine, a da ćemo od marta moći da počnemo sa izvođenjem radova. Izgradnja fekalne kanalizacije na levoj obali Dunava će rešiti sve probleme koji postoje ovde", izjavio je Nikodijević.

Uporedo sa tim, kako kaže, neophodno je da se radi na mreži kanala koji već postoje na levoj obali, ali koji su tokom velikih padavima bili ili zatrpani ili blokirani.

"Velika količina vode nije imala gde da ode i zato se zadržavala poprilično dugo. Uradili smo mapiranje čitavog terena i Vlada je odvojila 218 miliona dinara 'Srbijavodama', koje će tretirati sve kanale na levoj obali i privesti ih nameni, kako nam se ne bi desila situacija da u ovako ekstremnim vremenskim uslovima, kanali budu zapušeni i ne budu u funkciji", rekao je Nikodijević.

foto: Beoinfo

Po pitanju sanacije štete, Nikodijević navodi da je u opštinu Palilula stiglo više od 1.000 zahteva, a da će građani kojima zahtevi budu odobreni dobijati između jedne i tri prosečne plate za teritoriju Beograda, odnosno od 67.000 do 200.000 dinara.

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot izjavila je da je zavod dosta radio na prevenciji i otklanjajnu potencijalnih izvora zaraza.

"Dosta uspešno smo to radili i do sada smo radili 2.200 domaćinstava, što su podaci od juče. Danas smo takođe na terenu, Zavod radi i sistematsku deratizaicju, jer je ona obavezna nakon dezinfekcije na poplavljenom području. Pored toga radi se na suzbijanju larvi komaraca, jer su kanali potencijalno žarište", izjavila je Despot.

Dodala je da je Zavod građanima pdoelio tablete larvicida, koje sami mogu da bacaju u septičke jame, kao i dezinfekciona sredstva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track