JP BEOGRADSKA TVRĐAVA: Hitne intervencije na Kalemegdanu zbog velikih oštećenja
Foto: Beta/Miloš Miškov

na dve lokacije

JP BEOGRADSKA TVRĐAVA: Hitne intervencije na Kalemegdanu zbog velikih oštećenja

Beograd -

Na bedemu kod Jakšićeve kule na Kalemegdanu i na Zindan kapiji u toku su konzervatorsko-restauraterski radovi zbog oštećenja do kojih je došlo prethodnih godina.

Na dve lokacije izvode se hitne intervencije, a cilj je očuvanje kulturnog dobra, ali i bezbednost posetilaca.

Radovi se izvode na konzervacija i restauracija na Fasi 2 polubastiona III Istočnog fronta (bedem kod Jakšićeve kule) i na zidu kod ulaza u prostoriju lučnog bedema Zindan kapije, saopštili su danas iz JP Beogradska tvrđava.

Svi radovi se izvode prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zid kod ulaza u prostoriju lučnog bedema Zindan kapije nalazi se na glavnoj pešačkoj trasi ka Donjem gradu i crkvama koje se nalaze na ovom prostoru.

Trenutno je veoma oštećen, lice bedema je devastirano, a na pojedinim mestima došlo je i do obrušavanja delova zida bedema.

Iz bezbednosnih razloga, na ovom mestu je postavljena privremena skela.

Po završetku radova, skela će biti uklonjena.

Radovi se obavljaju prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i uz njihov konzervatorski nadzor, a završetak se očekuje do kraja avgusta.

Zbog oštećenja na bedemu kod Jakšićeve kule, neophodna je njegova restauracija, a trenutno su u toku pripremni radovi, u okviru kojih je urađen prilazni put kako bi se obezbedila lokacija.

Pripremni radovi izvode se uz saglasnost Arheološkog instituta, a neophodni su kako bi se na najbezbedniji način prišlo bedemu, postavila zaštitna skela i osigurala bezbednost kako posetilaca tako i samog bedema Beogradske tvrđave.

Završetak radova na bedemu kod Jakšićeve kule očekuje se u narednih mesec dana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track