RADOJIČIĆ: Izgradnja Tiršove 2 verovatno od proleća
Foto: Beta/Beoinfo

USVOJENO IDEJNO REŠENJE

RADOJIČIĆ: Izgradnja Tiršove 2 verovatno od proleća

Beograd -

Izgradnja dečje bolnice "Tiršova 2" trebalo bi da počne na proleće naredne godine, najavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Usvojeno je idejno rešenje za bolnicu "Tiršova 2", stručni tim koji je oformila vladina Kancelarija za javna ulaganja pre nekoliko dana je odabrao jednu od dve predložene opcije sa tendera, rekao je Radojičić za RTS.

"Imaćemo 33.000 kvadrata, dovoljan broj parking mesta, polovina soba će biti jednokrevetne, ostale će biti sa dve postelje za pacijente", naveo je Radojičić.

Takođe je ukazao da je važna lokacija, jer će postojati dvosmerni pristup - sa autoputa i pristup iz Deligradske ulice.

Studija izvodljivosti biće gotova u septembru, a prema rečima gradonačelnika, gradnja, odnosno prva priprema lokacije, trebalo bi da počne sledećeg proleća.

U septembru će Radojičić gostovati na skupu Evropskog udruženja bolnica u Helsinkiju, a kako kaže, posetu će iskoristiti kako bi principe dečije i primarne zdravstvene zaštite iz finske prestonice mogao da prenese i primeni u Beogradu.

U vezi sa ambrozijom i alergijom koju ona izaziva i koja postaje problem za sve veći broj građana, Radojičić je rekao da taj problem zahteva dugoročan pristup.

"Prošle godine smo opredelili 30 miliona, ove godine 60 miliona. Nadamo se da će se taj mali napredak videti. Ova godina je bila vrlo nezgodna što se tiče kiše i sunčanih intervala, ambrozija je opet značajno procvetala. To je veliki socijalni i zdravstveni problem", istakao je Radojičić.

Naglasio je da je razgovarao sa ekspertima i profesorima Biološkog fakulteta i da će osmisliti dvadesetogodišnju strategiju za rešavanje tog problema.

Što se tiče ambrozije na privatnim posedima, gradonačelnik je rekao da postoji kaznena politika, ali da nije dovoljno agresivna, pa će se u okviru najavljene strategije i taj segment uzeti u obzir.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track