CENTAR BEOGRADA USKORO U VELELEPNOM RUHU: Ovako će izgledati novi Trg republike! (FOTO)
Foto: Grad Beograd

moderno

CENTAR BEOGRADA USKORO U VELELEPNOM RUHU: Ovako će izgledati novi Trg republike! (FOTO)

Beograd -

Taj prostor će sada moći da se koristi za najrazličitije manifestacije, sve instalacije su urađene, rekao je za Kurir zamenik gradonačelnika Beograda Vesić

Raskošna prostrana pešačka zona, drvoredi, četiri saobraćajne trake, pametne klupe s besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku, preko 100 svetiljki na daljinsko upravljanje, parking za bicikle, potapajući stubići i još mnogo toga krasiće novi Trg republike u Beogradu, koji će svi pešaci i vozači moći ponovo da koriste ovih dana.

foto: Grad Beograd

Površina obuhvaćena rekonstrukcijom bila je preko 1,5 hektara, od čega je dve trećine namenjeno pešacima, a postavljene su kamene ploče i kocke različitih dimenzija kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine, koje su izgrađene na posteljici od prirodnog tla. Omogućeno je organizovanje različitih kulturnih sadržaja, a istovremeno je plato zadržao i saobraćajnu funkciju, pa će preko njega vozila prelaziti kao i do sada, uz obavezno smanjenje brzine kretanja.

foto: Grad Beograd

Više prostora za pešake

- Trg republike nije bio obična građevinska rekonstrukcija, već rad na najvažnijem gradskom prostoru, koji je izuzetno važan za sve i na kome će građani sada moći da uživaju u mnogo kvalitetnih sadržaja. Sve je i rađeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolja rasveta u gradu i još mnogo toga... Taj prostor će sada moći da se koristi za najrazličitije manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija, sve instalacije su urađene, niko neće morati da razvuče nijedan kabl - rekao je za Kurir zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Nova javna rasveta obezbeđuje osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu sa četiri kandelabra, fasada Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska. Za osvetljenje trga ugrađeno je preko 100 novih svetiljki u sistem daljinskog upravljanja. Na čitavom prostoru je zasađeno 27 novih stabala, pa tako sa već postojećim sada ima preko 50 stabala na potezu Vasina-Makedonska-Kolarčeva.

Granitne ploče

Pored 27 kamenih klupa, na Trgu republike će se nalaziti i pet pametnih klupa s besplatnim internetom, senzorima i punjačima za prenosive uređaje. Na dve lokacije predviđeno je i šest potapajućih stubića, koji omogućavaju ulazak vozila s dozvolom, a parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu s Vasinom ulicom.

Posebnom obradom granita na pešačkom delu obeleženo je mesto Kapije, a na pojedinim pločama granita biće obeleženo i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci pali u borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine.

foto: Grad Beograd

Četiri saobraćajne trake

ZADRŽAVA SE GRADSKI PREVOZ

Trg republike je planiran prvenstveno kao pešački trg, ali do izgradnje novog trolejbusko-autobuskog terminusa u Dunavskoj ulici zadržavaju se postojeće linije javnog prevoza. Preko Trga republike planirane su četiri saobraćajne trake, a radi uklapanja kolovoznih konstrukcija rekonstruisani su delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice. Tokom uređenja zamenjeno je i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, elektroenergetska i telekomunikaciona mreža.

Kurir/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track