TRG REPUBLIKE OTVOREN ZA SAOBRAĆAJ: Goran Vesić uživo za Kurir o rekonstrukciji i svim obavljenim radovima (KURIR TV)
Foto: Zorana Jevtić

centralni prestonički trg pušten za saobraćaJ

TRG REPUBLIKE OTVOREN ZA SAOBRAĆAJ: Goran Vesić uživo za Kurir o rekonstrukciji i svim obavljenim radovima (KURIR TV)

Beograd -

BEOGRAD - Trg republike je jutros u 9 časova pušten u saobraćaj. Dan pre najavljenog roka, građani su dobili na upotrebu rekonstruisane saobraćajnice i plato na Trgu republike.

1 / 59 Foto: Zorana Jevtić

Više o obavljenim radovima ekskluzivno za Kurir govorio je uživo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je naglasio da je trg zona usporenog saobraćaja - ne brže od 30 km, da je urađen u najboljem granitu, da ima više od 2o kamenih klupa i nekoliko pametnih koje imaju senzore za temperaturu i zagađenost vazduha, solarne punjače...

Rekonstruisana je površina od 1,5 hektara, od čega su dve trećine namenjene pešacima i njihovom kretanju.

Inače, svi radovi na Trgu republike završeni su 55 dana pre roka i trg u novom ruhu pušten je jutros u devet sati i za pešake i za saobraćaj.

Ovo je raskošna i prostrana pešačka zona koju krase drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije, a postavljeno je i 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem kakve se od prošle godine nalaze u Balkanskoj ulici, četiri saobraćajne trake, nova kontaktna mreža za trolejbuse, pametne klupe s besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku...

Na trgu je postavljeno 100 svetiljki na daljinsko upravljanje cije svetlo može da se prilagodava događajima koji se na Trgu organizuju, parking za bicikle i potapajući stubići sa kamerama... Sve je i rađeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolja rasveta u gradu...

Taj prostor će sekoristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija...

VESIĆ: Nemački sistem potapajućih stubića od danas u centru Beograda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da od danas u najužem centru Beograda, na obodu pešačke zone, radi sistem potapajućih stubića kakav postoji u Berlinu i drugim nemačkim gradovima.

foto: Zorana Jevtić

“Postavili smo 15 potapajućih stubića na7 lokacija na obodima pešačke zone. Svaka lokacija opremljena je sa kamerama i interfonom. Sistem upravljanja je putem TAG sistema. Vozilo koje ima rešenje Sekretarijata za saobraćaj Skupštine grada Beograda zavisno od režima ulaska koji mu je dodjeljen (6-9h za dostavna vozila, 00-24h za stanare u pešačkoj zoni, 00-08h za posebna vozila) mogu da ulaze automatski tako što kamera “očitava” tablicu samo na jednoj ili više lokacija, zavisno od rešenja Sekretarijata.

Svi ulazi se nadgledaju putem kamera od 0-24 sata iz Monitoring sobe u garaži Obilićev venac kao i iz Kontrolno-operativnog centra u Masarikovoj ulici”, rekao je Vesić. On je objasnio da stanovnici pešačke zone mogu od 0-24 sata da se informišu o načinima korišćenja potapajućih stubića na telefon 011 - 263 95 75.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track