PRVA JAVNA LIČNOST U DEPOU MUZEJA NIKOLA TESLA! Gradonačelniku Beograda učinjena velika čast (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Beoinfo

rekordan broj posetilaca

PRVA JAVNA LIČNOST U DEPOU MUZEJA NIKOLA TESLA! Gradonačelniku Beograda učinjena velika čast (FOTO)

Beograd -

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je danas Muzej Nikole Tesle i depo ovog muzeja. Radojičić je naglasio da je u obilasku jedne od najvećih atrakcija Beograda zapazio veliki broj turista koji čekaju na ulazak u muzej i konstatovao da je ova ustanova veoma privlačna kako za strane tako i za domaće turiste.

– U prethodnih godinu dana skoro 160 hiljada posetilaca je zabeleženo u ovom muzeju, što je otprilike oko 20 odsto više u odnosu na ranije godine. Direktorka muzeja Ivona Jevtić značajno je unapredila funkcionisanje i celokupni koncept ove ustanove, rekao je Radojičić i dodao da mu je posebnu pažnju privukla okolina i dvorište muzeja koji su preuređeni i proglašeni za najbolje uređeni poslovni prostor na teritoriji opštine Vračar, a osvojili su i drugo mesto na teritoriji Beograda.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Prema njegovim rečima, muzej turistima nudi veoma zanimljiv sadržaj, autentične eksponate, kao i interesantne eksperimente.

– Svi ovi autentični predmeti razumljivo privlače veliki broj turista. Muzej organizuje i gostujuće izložbe, pa je u skorije vreme naš muzej imao veoma uspešnu izložbe u Japanu, na Kipru i u Kini, u Šangaju, gde je zabeležen broj od pola miliona posetilaca. Uskoro će muzej organizovati možda i najveću izložbu Nikole Tesle ikada u Milanu, a 15. oktobra izložbu u Atini, rekao je Radojičić.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Gradonačelnik je istakao da je velika sreća za srpski narod što ima nasleđe Nikole Tesle, kao i za ceo svet, jer su njegova otkrića promenila čovečanstvo i učinila život boljim i lakšim.

– Ovaj prostor definitivno ne može da zadovolji sve ono što jedna tako velika ličnost i genije zaslužuje, a sa druge strane ne može ni da podrži interesovanje svetske populacije za lik i delo Nikole Tesle. Ovih 200 kvadrata, koliko ima izbložbenog prostora, svakodnevno poseti u proseku 500 posetilaca, a kako sam čuo, postoji značajno veći broj posetilaca koji želi ovde da dođe, rekao je on i dodao da je jasno da je potrebno učiniti nešto kako bi veći broj ljudi mogao da se upozna sa Teslinom zaostavštinom.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Gradonačelnik je prva ličnost iz javnog života koja je imala priliku da pristupi depou i pogleda njegov sadržaj, kao i laboratoriju za čišćenje papira, restauraciju i konzervaciju papirnih dokumenata.

– Danas sam imao posebnu čast i zadovoljstvo da posetim depo u kom se nalaze predmeti i zaostavština Nikole Tesle. U tom prostoru se pod određenim uslovima čuva 160 hiljada dokumenata njegovog rada i novinskih članaka koje je sakupljao, a koji bi trebalo tek da se obrade. Posebno je bilo interesantno videti krevet Nikole Tesle, zatim njegov frižider i druge lične stvari. Interesantna je i laboratorija u kojoj stručnjaci restauriraju dokumente i po rečima direktorke muzeja, veliki broj naučnika iz sveta želi da se uključi u proces i radi na njihovom očuvanju, naglasio je on.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Radojičić je pozvao sve Beograđane i naše državljane da posete ovaj muzej i osete veličanstvenost ovog prostora u direktnom kontaktu sa predmetima iz njegovog ličnog života.

– Iskreno i srdačno im preporučujem da dođu u Muzej Nikole Tesle i siguran sam da će biti zadovoljni, poručio je gradonačelnik.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić zahvalila je gradonačelniku na poseti i rekla da ovaj muzej ima čime da se pohvali.

– Ove godine smo imali veliki zadatak i zahvaljujući timskom radu, uspeli smo značajno da povećamo broj posetilaca. To je veliki uspeh i za grad i za našu zemlju, jer na taj način privlačimo turiste i obogaćujemo kulturnu baštinu našeg glavnog grada, rekla je Jevtićeva.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Prema njenim rečima, Tesla je najveći naučnik srpskog porekla svih vremena i svojim radom i primerom je pokazao kako se radi za celo čovečanstvo.

– Ovaj muzej vredno radi ne samo ovde već i van naših granica, organizujući putujuće izložbe po čitavom svetu, rekla je Ivona Jevtić i naglasila da su cene karata veoma pristupačne za sve posetioce.

Gradonačelnik se upisao u knjigu utisaka, gde su se svojevremeno upisivale mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života kao što su Josip Broz Tito, tajlandska prinzeca, znameniti istraživači i drugi.

Depo koji je gradonačelnik posetio je jedinstven i čuva veoma važne dokumente, Tesline lične predmete, kao što su odeća, obuća, pribor za pisanje, delove laboratorije i druge predmete. Tačnije, sve što je nakon Tesline smrti njegov sestrić Sava Kosanović preuzeo iz hotela "Njujorker” i nasledio.

Sva imovina je nakon Drugog svetskog rata premeštena u Beograd i smeštena u Krunskoj ulici, gde se čuva u tri depoa pod određenim uslovima. Cela Teslina arhiva je digitalizovana i postoji mogućnost da svako ko pošalje upit ovom muzeju dobije foldere sa ovim dokumentima.

Gradonačelnik je Muzej Nikole Tesle obišao zajedno sa članom Gradskog veća prof. dr Fadiljom Eminovićem i višim savetnikom Sekretarijata za kulturu Andrijom Bojanićem.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track