MONODRAMA U ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE: Čelične ratnice – žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu
Foto: Privatna Arhiva

priča o srpskim heroinama

MONODRAMA U ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE: Čelične ratnice – žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu

Beograd -

U utorak, 1. oktobra 2019. godine sa početkom u 18 sati u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića br. 11 biće izvedena monodrama „Čelične ratnice – Žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu”, u izvođenju, režiji i po tekstu Jelene Mile.

Monodrama će biti izvedena u okviru pratećeg programa aktuelne izložbe „Kraj Velikog rata 1917-1918”, koja je otvorena za javnost do 14. novembra 2019. godine.

foto: Privatna Arhiva

Monodrama je priča o ženama ratnicama i dobrovoljcima na Balkanu tokom Prvog svetskog rata. Pored Prvog svetskog rata, pominju se i ustanci i ratovi koji su mu prethodili (Nevesinjska puška 1875. godine, ustanak protiv Osmanlija i Prvi i Drugi balkanski rat), kao i ratovi koji su sledili (Drugi svetski rat i sukobi na Balkanu tokom devedesetih godina 20. veka).

Tekst je stvaran na osnovu originalnih zapisa, autentičnih izjava i odlomaka iz biografija konkretnih ratnica i predstavlja pomen neuništivoj snazi armije čeličnih ratnica. Prateći živa svedočenja ovih žena i njihove biografije, monodrama otvara sliku besmisla rata i nužnosti očuvanja života i slobode. One su nadljudskim naporom i predanošću podsticale na korektnost i doslednost i služeći kao primer vredan divljenja i poštovanja postale su svedočanstvo nehumanog vremena rata.

foto: Privatna Arhiva

Publika će imati priliku da čuje šta su govorile, mislile i činile Milunka Savić, Vasilija Vukotić, Milica Marka Miljanova Popović, Jelena Šaulić, Antonija Javornik, Flora Sands, Nadežda Petrović, Delfa Ivanić, Elsi Inglis, Katarina Šturceneger, Diana Budisavljević, Zorica Sara Mitić, Sofija Jovanović, Mileva Marić Ajnštajn, Žana Merkus, Meri Geldvin i druge žene dobrovoljci – vojnici, humanitarni radnici i bolničarke, koje su bile ne samo Srpkinje već i Engleskinje, Amerikanke, Austrijanke...

Monodrama je do sada predstavljena u mnogim gradovima u Srbiji i Evropi.

Cena karte je 300 RSD, odnosno 200 RSD za učenike, studente i penzionere.

Zbog ograničenog broja mesta, neophodno je rezervisati karte na telefon 060/ 33 98 018.

Nakon izvođenja monodrame, publika će biti u prilici da kupi i istoimenu knjigu i porazgovara sa autorkom.

foto: Privatna Arhiva

O autorki monodrame:

Jelena Mila je srpsko-švedska glumica i producent koja živi i radi u Stokholmu. Završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Igrala je u Narodnom pozorišu u Beogradu, Ateljeu 212, Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici. Nastupala je na velikoj sceni Dramatena – Švedskog kraljevskog nacionalnog pozorišta, Stadsteatra.

Snimila je veći broj domaćih i inostranih filmova i serija.

Direktor je filmskog festivala koji nordijskim zemljama predstavlja filmove sa Balkana (Balkan New Film Festival). Monodrama „Čelične ratnice” je Jelenina osma monodrama na srpskom jeziku i prva koja se publici predstavlja i u formi knjige, prevedene na još tri jezika: švedski, norveški i engleski.

Prošle godine je snimljen i prvi igrani film ove autorke, inspirisan upravo monodramom „Čelične ratnice – Žene dobrovoljci u Prvom svetskom ratu”.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track