Najnovije vesti

SKIDANJE POBEDNIKA UŽIVO! Vesić: Biće direktan TV prenos TV skidanja simbola Beograda, građani će moći da ga vide na Carigradskom drumu
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

zamenik gradonačelnika Beograda

SKIDANJE POBEDNIKA UŽIVO! Vesić: Biće direktan TV prenos TV skidanja simbola Beograda, građani će moći da ga vide na Carigradskom drumu

Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da je Spomenik "Pobednik” postavljen 1928. godine, a da za sve ovo vreme, osim manjih intervencija na stubu, nije bilo ozbiljnijih rekonstrukcija. Poslednjih petnaestak godina nakrivio se za tridesetak centimetara i pretila je opasnost da statički bude ugrožen, dodao je Vesić, i precizirao da je do sada rađeno nekoliko analiza.

 

– Osim toga što je nagnut, snimkom je utvrđeno da se na spomeniku nalazi trideset rupa od metaka nastalih u periodu Drugog svetskog rata i da su naprsla stopala vezana za postament. Rekonstrukcija će se raditi isto kao što je to bio slučaj i sa Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, kada je skinut i odnet u studio, a nakon rekonstrukcije vraćen. Tokom sledeće nedelje "Pobednik” će biti skinut, što će se direktno prenositi na televiziji, a nekoliko sati biće izložen na Carigradskom drumu na Kalemegdanu, gde će građani moći da ga vide izbliza, istakao je Vesić.

 

 

Svakodnevno, dodao je on, građani će moći da posredstvom tviter naloga "pobednik”, koji je napravio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, prate tok rekonstrukcije.

 

– Obnovljeni spomenik će biti vraćen za nešto manje od četiri meseca. U međuvremenu, ograđen je postament, urađeno je novo šipovanje i biće promenjen kamen i ojačan postament. Veliki je posao, ali je bilo krajnje vreme da se reaguje, naveo je Vesić.

 

Zamenik gradonačelnika je najavio i da sledi čišćenje Spomenika knezu Mihailu, koji neće biti sklanjan sa postamenta, jer nije statički ugrožen.

 

- Skeniranjem je utvrđeno da na njemu ima i više oštećenja od metaka jer su se tu vodile velike borbe, naročito 1944, tako da će se i on srediti kako bi „zasijao u punom sjaju, dodao je Vesić.

 

(Kurir.rs/Beoinfo)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...