VESIĆ: Beograd se ubrzano razvija zahvaljujući saradnji sa kineskim partnerima i prijateljima
Foto: Beoinfo

Četvrta konferencija Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope

VESIĆ: Beograd se ubrzano razvija zahvaljujući saradnji sa kineskim partnerima i prijateljima

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da se Beograd ubrzano razvija upravo zahvaljujući saradnji s kineskim partnerima i prijateljima.

On je, pozdravljajući učesnike Četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u inovacijama u Beogradu, rekao da Beograd nabavlja najmodernije kineske električne i dizel autobuse kompanije "Hajger".

Kako prenosi Beoinfo, konferenciji prisustvuje i ministar nauke i tehnologije Kine Vang Džang.

foto: Beoinfo

"Za posao izgradnje beogradskog metroa veoma je zainteresovana velika kineska kompanija 'Pauer Čajna'. Kineske kompanije na čelu sa Huavejom su nam najznačajniji partneri u razvoju projekta 'pametni grad'", rekao je Vesić.

On je naglasio da zajedno s kineskom državnom kompanijom "Čajna Roud end Bridž Korporejšn" Srbija gradi najveći industrijski park u ovom delu Evrope, na 300 hektara u beogradskom naselju Borča.

Vesić je podsetio da kineska kompanija "Jing Long" preuzima beogradski "Ikarbus" i počinje proizvodnju električnih autobusa i izgradnju fabrike baterija za autobuse i automobile.

On je dodao da su važni infrastrukturni projekti koje se realizuju na nivou Srbije, gde su kineske kompanije najznačajniji partneri u izgradnji autoputeva i železničke infrastrutkure, kao i velike kineske investicije u železaru u Smederevu, u RTB Bor, i fabriku Šandong Linlong Tajers u Zrenjaninu.

"Srbiju i Kinu veže ne samo snažno i iskreno prijateljstvo već i veliki, uzajamno korisni, ekonomski projekti. To su projekti koji našoj državi i ekonomiji donose prosperitet, a našem narodu nova radna mesta i viši životni standard", rekao je Vesić.

On je naglasio da su na tome najviše zahvalni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Kine Si Đinpingu, koji su najzaslužniji zašto se odnosi Srbije i Kine danas razvijaju takvom brzinom.

(Kurir.rs/Tanjug/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track