POBEDNIK KRUNA ISTORIJE BEOGRADA! Radojičić: Važna je temeljna obnova spomenika kulture kojih je mnoštvo na Kalemegdanu
Foto: Profimedia, Kurir TV

prestonica

POBEDNIK KRUNA ISTORIJE BEOGRADA! Radojičić: Važna je temeljna obnova spomenika kulture kojih je mnoštvo na Kalemegdanu

Beograd -

Važno je da se restauracija "Pobednika" uradi na pravi način, kako bi on i u narednih sto godina ponosno stajao na svom mestu, jer spomenik predstavlja krunu celokupne istorije, kulture i umetnosti Beograda, poručio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

On je istakao da svi gaje nadu da u budućnosti neće biti strašnih trenutaka koji su pratili srpsku istoriju više od 90 godina, od kada je spomenik postavljen, i da neće biti novih rana na njemu, poput 30 rupa od metaka iz Drugog svetskog rata, kao ni skoro 40 bombardovanja, na ovom prostoru.

Podsetio je da je u poslednjih nedelju dana imao više susreta sa svetskim državnicima na Kalemegdanu, koji su posetili predsednik Jermenije sa vojnom delegacijom, supruga predsednika Turske Emina Erdogan sa suprugom predsednika Srbije Tamarom Vučić.

Radojičić je dodao i da je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom otvorio izložbu arhivskih fotografija sovjetskih ratnih dopisnika posvećenu 75. godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetsku ratu.

- Uskoro obeležavamo taj jubilej i na izložbi imamo fotografije iz tog perioda koje nas podsećaju na radosnu atmosferu kada je naš grad oslobođen, rekao je Radojičić.

On je istakao da se Kalemegdan stalno obnavlja i uređuje i dodao da je obnovljeno Malo i Veliko stepenište, uređen plato, česma Mehmed paše Sokolovića...

- Trenutno se najviše radi na stazama, jer je ovo najveći park u ovom delu Evrope. Radi se o oko 28.000 kvadratnih metara površine koja će u narednom periodu biti uređena, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da će se raditi i na uređenju i obnovi ostalih istorijski značajnih mesta, s obzirom da su neke prethodne vlasti ostavile mnoge stvari nedovršene, nezapočete, a u prethodnom periodu, kako je rekao, bilo je pravo vreme da se krene sa rekonstrukcijama.

- Mi ćemo, kao i do sada, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u čije stručnjake imamo veliko poverenje, raditi na tome i u narednom periodu, poručio je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je još jednom čestitao piscu Peteru Handkeu na dobijanju Nobelove nagrade za književnost, podsećajući da je on u vreme najžešće kampanje protiv srpskog naroda imao hrabrosti da se tome suprotstavi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track