POČELA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Odbornici o rebalansu budžeta, 17 urbanističkih zona
Foto: Beta/Beoinfo

radno

POČELA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Odbornici o rebalansu budžeta, 17 urbanističkih zona

Beograd -

Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati, a na dnevnom redu su rebalans budžeta, odluka da dostavna vozila robu mogu dostavljati samo od 20 sati do sedam ujutru, kao i odluka da se prestonica podeli na 17 urbanističkih zona čime će opštinama biti omogućeno da svojim odlukama uređuju međublokovski prostor.

Rebalans se donosi zbog povećanja zarada zaposlenih u upravi, ustanovama socijalne zaštite i kulturi, izdvajanja novih 80 miliona dinara za putnu infrastrukturu, odnosno hitne intervencije i popravke rupa na ulicama prestonice u zimskom periodu i izdvajanja 320 miliona dinara za dokapitalizaciju JKP "Beograd put".

Na dnevnom redu su i odluke koje se tiču komunalnog reda među kojima je i ona o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na Vračaru.

U toj opštini će ugostiteljski objekti moći da rade od šest sati ujutru do 24 sata u objektima koji su 50 metara vazdušnom linijom udaljeni od stambenih zgrada, dok će vikendom moći da rade do jedan posle ponoći.

Pred odbornicima je i odluka o dostavnim vozilima u Beogradu prema kojoj će biti ograničeno vreme u kojem dostavna vozila mogu da rade, osim u slučaju da objekti u koje se dostavlja roba imaju svoj parking.

Tako će oni koji nemaju svoja parking mesta za dostavna vozila, robu moći da dostavljaju od 20 sati do sedam ujutru, a ne između 9 i 14 sati kao što je sada slučaj.

Na dnevnom redu je i Odluka o utvrđivanju urbanističkih zona i blokova za održavanje i unapređivanje svojstava zgrade na teritoriji Beograda koja podrazumeva podelu grada na 17 zona - svaka opština će biti jedna zona.

Prema toj odluci, opštinama će biti omogućeno da uređuju međublokovski prostor.

Osim toga, na dnevnom redu je i odluka kojom se opštinama omogućuje da učestvuju do 90 odsto u bespovratnom sufinansiranju sređivanja fasada, ulaza, liftova, krovova...

Pred odbornicima je i nekoliko predloga planova detaljne regulacije, kao i predloga odluke o izradi i dopuni plana detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.

Tako će, između ostalog, raspravljati o izmenama i dopunama plana detaljne regulacije za izgradnju glavnog kolektora i postrojenja za prečišćavanje voda Lazarevca, kao i o planu koji se tiče dela Mirijeva kojim se daje planski osnov za rekonstrukciju toplane u tom naselju.

Odbornici će raspravljati i o izmenama Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština i odredivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama, izmeni i dopuni Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, kao i izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga.

Na dnevnom redu su i izmene Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u glavnom gradu, kao i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli neto dobiti iz 2018. godine preduzeća "Tašmajdan", Privrednog društva "Zoološki vrt Grada Beograda", Sportsko-rekreativnog centra "Pionirski grad", JP "Hipodrom Beograd" i Privrednog društva "Elektroizgradnja".

Raspravljaće se i o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine Grada Beograda, kao i izmenama Odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda.

Pred odbornicima će se naći i izmene i dopune Odluke o osnivanju Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, ali i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2019. godinu javnih komunalnih preduzeća.

Odbornici dopunili dnevni red-o"nasilju SzS"

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas predlog šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Mirkovića za dopunu dnevnog reda i u nastavku sednice raspravljaće o, kako je rečeno, "nasilju koje Savez za Srbiju sprovodi nad političkim neistomišljenicima".

"Poslednja dešavanja u našem gradu i zemlji ne mogu proći bez diskusije ili u najboljem ruku zaključka gde ćemo se mi, koji Beogradu i Srbiji želimo dobro i koji smo spremni da raspravljamo argumetovano o svakom pitanju u našem gradu, distancirati od onih koji jedino što znaju jeste da mrze, maltretiraju, fizički obračunavaju i da se služe fašističkim metodama kao što je paljenje knjige koja, da paradoks bude veći, govori o Beogradu", rekao je Mirković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track