ZAJEDNO MOŽEMO DA URADIMO VIŠE DA BI NAM BILO BOLJE: Pacijenti oboleli od melanoma se sa lekarima okupljaju u Beogradu
Foto: Profimedia

BORBA DO POSLEDNJEG DAHA

ZAJEDNO MOŽEMO DA URADIMO VIŠE DA BI NAM BILO BOLJE: Pacijenti oboleli od melanoma se sa lekarima okupljaju u Beogradu

Beograd -

Svi zajedno možemo da uradimo više kako bi nam bilo bolje, izjavio je Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM), najavljujući treći regionalni skup pacijenata i lekara posvećen ovoj bolesti koji će biti održan u Beogradu od 22. do 24. novembra.

Kako je saopšteno iz Udruženja, doktorka Lidija Kandolf Sekulović, načelnica Klinike za kožne i polne bolesti VMA i članica savetodavnog odbora Udruženja, rekla je da će tema skupa biti kako unaprediti lečenje, koje sve opcije postoje, kako rano prepoznati bolest, kakva su iskustva pacijenata.

- Opet ćemo ukazivati na značaj da se priča o melanomu proširi što više, jer većina ljudi i dalje nema dovoljno informacija zbog kojih bi se redovno pregledali, štitili kožu od sunčevih zraka i prestali da odlaze u solarijum, rekla je Kandolf Sekulovićeva.

Profesor doktor Željko Mijušković istakao je da sama dijagnoza nije smrtna presuda, ali da pacijent mora da se suoči s bolešću i aktivno učestvuje u lečenju, redovno ide na kontrole.

- Zajednički cilj lekara i pacijenata, pa i šire javnosti, jeste da oboleli od melanoma u Srbiji dobiju lečenje kakvo postoji u Evropi, a ono što treba posebno naglasiti i na šta treba obratiti posebnu pažnju jeste psihološki aspekt, jer svakome se može desiti da se razboli, a nije lako ni pacijentu, ni porodici da se suoči s bolešću i to prihvati, rekao je Mijušković.

UPOOM, koji ove godine obeležava pet godina, apeluju na odgovorne da omoguće pacijentima koji se leče na VMA, da tu i primaju terapiju, bore se da pacijentima budu dostupne inovatnivne terapije, ali i preventivne, jer to skraćuje period lečenja i može da spreči da pacijent dobije metastatski melanom.

- Kad vam saopšte da bolujete od metastatskog melanoma, vi ste u šoku. Od vas se očekuje da donosite odluke od kojih vam život zavisi, gde da se operišete, kod koga da se lečite, koji način lečenja da odaberete, a o tome ne znate skoro ništa. Zato treba što više da edukujemo građane o prevenciji, ali i o terapijama svih malignih bolesti, rekao je Savo Pilipović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track