uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika

PALJENJE BADNJAKA ISPRED HRAMA Patrijarh Irinej: Narod CG pokazuje da je SRPSKOG POREKLA! Mi smo jedan narod Svetog Save

Beograd -

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej ispred hrama Svetog Save na Vračaru prisustvovao je tradicionalnom paljenju badnjaka na Badnji dan.

Ispred hrama se okupio veliki broj pravoslavnih vernika, a patrijarh je osveštao badnjak.

Oni su palili badnjake u velikoj vatri oko koje su stajali.

- Želim da vam čestitam ovaj narodni i blagosloveni praznik vama ovde prisutnima i onima koji nisu, našem narodu u otadžbini i onima koji su daleko od svoje otadžbine, ali koju nose u svojim srcima, dušama, savesti. Neka vas Gospod blagoslovi i neka vam je srećan praznik i našoj dragoj Republici Srpskoj. Mi smo jedan jedinstven narod. Sve nam je zajedničko, to bih želeo da bude i sa našom Crnom Gorom. Na našu veliku radost, narod Crne Gore ovih dana pokazuje da je srpskog porekla, da čuva svoju srpsku i pravoslavnu veru i da time pokazuje jedinstvo sa srpstvom kako sa otadžbinom kao i van nje. Hristos se rodi - poručio je patrijarh Irinej.

"Nadam se da se ne delimo i da se ne svađamo i da slavimo jednog spasitelja, to želi jedinstvena Srpska pravoslavna crkva. Mi svi dišemo jednim duhom i jednom željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save", poručio je Irinej.

Patrijarh je rekao da smo pred vratima najradosnijeg praznika koji nagoveštava dolazak bogočoveka Isusa Hrista među ljude što je, kako je rekao, najveći događaj u istoriji ljudskog roda.

Govoreći o badnjaku, Irinej je kazao da je to drvo života i simbol Hristovog rođenja.

"Crkva nas poziva da čuvamo naše običaje, ali da ne zaboravimo da je suština u Isusu Hristu, koji je zbog nas uzeo ljudski oblik i time pokazao ljubav prema nama", poručio je patrijarh.

Paljenju badnjaka prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U okviru Božićnog seoceta od 17 do 20 časova građani će moći da se fotografišu sa jaganjcima u slami kod Vitlejemske pećine.

U ponoć će biti održana Sveta liturgija, a sutra, na Božić, biće organizovano tradicionalno lomljenje božićne česnice od 11.00 časova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track