RADOJIČIĆ POZIVA BEOGRAĐANE NA MOLEBAN ZA SRPSKU NOVU GODINU: Čuvamo srpsku tradiciju i veru, ali i bivamo specifični
Foto: Ana Paunković

tradicionalni dočeka

RADOJIČIĆ POZIVA BEOGRAĐANE NA MOLEBAN ZA SRPSKU NOVU GODINU: Čuvamo srpsku tradiciju i veru, ali i bivamo specifični

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je Beograđane i goste Beograda da danas tradicionalno dočekaju tzv. Srpsku novu godinu ispred Hrama Svetog Save.

- Pozivam sve građane i goste Beograda da se što više nas okupi kako bismo zajedno proslavili doček, kako mi volimo da kažemo, Srpske nove godine. Želim da i ovom prilikom, kao toliko puta ranije, iz Beograda u svet ode slika zajedništva ljudi različitih nacija, mladih i starih, a svih nasmejanih i srećnih - saopštio je Radojičić.

- Obeležavanjem pravoslavne Nove godine čuvamo srpsku tradiciju i veru, ali i bivamo specifični i zanimljivi drugima. Nema sumnje da po svojoj jedinstvenosti ovaj događaj ima ozbiljan potencijal da postane svojevrstan kulturološki i turistički brend Beograda i Srbije širom planete. Zbog toga očekujem da ćemo ga i ove godine obeležiti na veličanstven način - rekao je Radojičić.

Dodaje da svake godine ovaj doček okuplja rastući broj turista, naročito iz regiona.

On je u saopštenju naveo da je za danas, 13. januara, od 17 časova planirano bdenje u Maloj crkvi ispred Hrama, a da će od 20 časova posetioci uživati u muzičkom koncertu.

Gradonačelnik Beograda je pozvao građane i da budu iste večeri sa početkom u 23.30 na platou ispred Hrama gde će biti održano Molepstvije za početak nove godine po starom, Julijanskom kalendaru i molitveni skup podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima.

Od ponoći na tom mestu građane i goste Beograda očekuje tradicionalni vatromet.

Za 14. januar zakazana je Sveta liturgija, a od 17 časova građani će imati priliku da slušaju horski nastup OŠ "Milan Rakić".

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track