ZAGAĐENJE U BEOGRADU GODINAMA U PADU! Gradonačelnik o temi broj 1 ovih dana: Ne podležite uznemirenosti!
Foto: Beoinfo

apeluje!

ZAGAĐENJE U BEOGRADU GODINAMA U PADU! Gradonačelnik o temi broj 1 ovih dana: Ne podležite uznemirenosti!

Beograd -

Apelujem na građane, stručnu javnost kao i medije, da u vezi sa pitanjem kvaliteta vazduha postupaju odgovorno prema sebi i drugima, poštuju mišljenja i savete nadležnih institucija i ne podležu uznemirenosti, poručio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

On je rekao da su gradske vlasti u prethodnom periodu učinile značajne korake u pogledu suštinskog unapređenja kvaliteta vazduha u prestonici Srbije. Osim konkretnih mera koje već daju rezultate, napravljen je niz planova i inicirani su kapitalni projekti u ovoj oblasti koji će trajno izmeniti Beograd i život u njemu, te obezbediti čistiju i zdraviju budućnost svih građana. Na kvalitet vazduha utiče kombinacija faktora – od atmosferskih prilika koje su aktuelne ali i prolazne, do zaostalih načina grejanja i pojačanog saobraćaja. Međutim, vrlo aktivno i strateški se radi na tome da se ljudski činioci koji utiču na zagađenje smanje.

– Važno je istaći da su, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje i Sektretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, maksimalne dnevne koncentracije zagađujućih materija na teritoriji Beograda u padu prethodnih godina. Ovo je još značajnije ako imamo u vidu da se u Beogradu registruje čak 50.000 vozila više svake godine, kao i da se industrija značajno razvija – istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je objasnio da su uspešno realizovani mnogi ciljevi iz strateškog dokumenta „Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji – Beograd 2016”.

– Ugašen je veliki broj kotlarnica koje su koristile mazut i ugalj kao energent i priključene su na sistem daljinskog grejanja. Zatim, smanjila se emisija zagađujućih materija u vazduh iz TE „Nikola Tesla” A i B, kao i emisija štetnih materija iz saobraćaja. To se učinilo kroz modernizovanje voznog parka i nabavku 244 nova autobusa u prethodnoj godini, koji su svi sa EURO 5 i EURO 6 motorima, a u skladu sa zahtevima EU u pogledu emisija, izgradnju biciklističkih staza i proširenje pešačkih zona. Uspostavljen je efikasan sistem monitoringa i kontinuiranog izveštavanja o kvalitetu vazduha i putem aplikacije „Beoeko” – naveo je Radojičić.

On je dodao da se radi i na velikim projektima u oblasti energetske efikasnosti.

– Intenzivan saobraćaj, toplotna postrojenja i spaljivanje uglja i drvne mase su najznačajniji izvori zagađenja vazduha u Beogradu, a na rešavanju svakog od ovih problema radimo istovremeno. Bitno je da građani znaju da se i na ovom planu radi na visoko stručan način i uz poštovanje najviših evropskih i svetskih standarda, te da smo u tom pogledu primer u regionu – dodao je Radojičić.

foto: Ana Paunković

On je podsetio da Grad Beograd intenzivno sarađuje na ovom pitanju pre svega sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, kao i svim drugim nadležnim institucijama na nacionalnom nivou, kako bi se sveobuhvatno pristupilo kompleksnom problemu za koji nije moguće naći instant rešenje.

– Nažalost, ova tema se koristi u dnevnopolitičke svrhe i sve je više pokušaja da se nipodaštavaju napori velikog broja stručnjaka koji predano rade na trajnom prevazilaženju problema zagađenja u Beogradu, za šta upravo prethodne vlasti nisu imale rešenje, planove i realne aktivnosti. Naprotiv, posle mnogo decenija konačno radimo kapitalne projekte – spalionicu Vinča koja obezbeđuje obnovljiv izvor energije, toplodalekovod iz Obrenovca kojim će se topla voda iz elektrane koja se bacala sada koristiti za grejanje i metro kojim se na najbolji mogući način unapređuje saobraćaj. Razmišlja se i o individualnom doprinosu građana kroz veću upotrebu bicikala i javnog prevoza i najdalekosežnije, o ozelenjivanju prestonice masovnim pošumljavanjem koje sprovodi Grad Beograd do čak 25 odsto površine grada – rekao je gradonačelnik Beograda.

Kao izuzetno važan projekat za rasterećenje centra grada od vozila i za smanjenje zagađenja vazduha, gradonačelnik je naveo obilaznicu oko Beograda.

– Rad na obilaznicama je izuzetno značajan, a za Beograd posebno, jer svi magistralni putevi prolaze kroz centar Beograda. S jedne strane, to saobraćajno opterećuje glavni grad, a s druge ga i veoma zagađuje. Sada će situacija biti mnogo bolja jer rasterećujemo centar i smanjujemo zagađenje vazduha – rekao je on.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je pitanje zaštite životne sredine u samom vrhu agende globalne politike, kao i da je od prvog dana mandata izuzetno posvećen unapređenju kvaliteta životne sredine.

Kurir.rs/Beoinfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track