DA LI ĆE VOZAČI GSP NOSITI MASKE: Pojačana dezinfekcija već na snazi! Evo šta se svako jutro riba u BG autobusima
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

jasna uputstva Sekretarijata za javni prevoz

DA LI ĆE VOZAČI GSP NOSITI MASKE: Pojačana dezinfekcija već na snazi! Evo šta se svako jutro riba u BG autobusima

Beograd -

BEOGRAD - Javni prevoz jedno je od najčešćih mesta za prenošenje infekcija, a kako je u porastu broj obolelih od koronavirusa u Srbiji i, naročito, u regionu - pitali smo nadležne da li možemo da očekujemo da u jednom trenutku vozači, kontrolori i kondukteri u vozilima nose i zaštitne maske.

U situaciji koja se menja iz časa u čas, preduzeća uvode različite mere zaštite i dezinfekcije, a sve oči uprte su u nadležne zdravstvene institucije.

foto: Covid19.rs, Ministarstvo zdravlja

Za sada, prevoz funkcioniše normalno, niko ne nosi maske i nema panike. Ali, prevencije ima. Ono što se ne vidi, a dešava se u garažama je - dezinfekcija. U slučaju potrebe, uvešće se i maske.

Iz Konzorcijuma privatnih prevozika kažu da su opremljeni sredstvima za dezinfekciju i da se autobusi redovno čiste u garaži. Za to postoje jasna uputstva Sekretarijata za javni prevoz.

- Nama je Grad, odnosno Sekretarijat, dostavio uputstvo u vezi sa podizanjem nivoa higijene u unutrašnjosti vozila. Rukodržači, ručke, sedišta, kabine vozača, validatori, dodatno se čiste sredstvima na bazi alkohola ili asepsolom. Imamo i uputstvo da se izvrši nabavka dezinfekcionih sredstava, ali ne i da pravimo velike zalihe, već da nabavljamo po potrebi. Zajednički će se pratiti odluge Vlade i Grada, a ako bude i to potrebno, koristiće se maske od strane voznog osoblja - kaže Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

Prevoznici pozvani da pojačaju mere higijene u vozilima

Sekretarijat za javni prevoz grada Beograda uputio je u nedelju, 8. marta, zahtev svim prevoznicima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu da pojačaju mere čišćenja i održavanja higijene u vozilima javnog prevoza.

Radi preventivne zaštite vozača i putnika u javnom prevozu u Beogradu, potrebno je da svi operateri podignu nivo održavanja higijene u vozilima, što podrazumeva, pre svega, svakodnevnu pojačanu dezinfekciju unutrašnjosti vozila, vozačke kabine, rukodržača, validatora, sedišta, saopštio je danas Sekretarijat za javni prevoz.

Za ove potrebe svim prevoznicima preporučuje se umerena nabavka dodatnih sredstava za dezinfekciju i zaštitnih maski. Kako kažu, nabavku treba uskladiti sa stvarnim potrebama, bez stvaranja zaliha. "Ako bude data preporuka nadležnih službi, u upotrebi će biti i zaštitne maske za vozno i kontrolno osoblje", dodaju u Sekretarijatu. Sekretarijat za javni prevoz će zajedno sa prevoznicima pratiti razvoj situacije i u skladu sa tim dostavljati im dalje preporuke nadležnih, koji su blagovremeno preduzli sve potrebne mere. Dodaju da Grad Beograd prati svakodnevno razvoj situacije i preduzima mere iz svoje nadležnosti.

Iz Apeksa, koji upravlja sistemom Busplus kazali su da u svakom trenutku prate situaciju i instrukcije nadležnih organa.

- Svakodnevno pratimo situaciju vezano za širenje korona virusa i postupaćemo u skladu sa preporukama nadležnih institucija - kazali su nam.

Kako se saznaje i Srbijavoz, koji prevozi putnike u celoj Srbiji, priprema mere koje će se sprovoditi u narednom periodu, a njihove mašinovođe i kondukteri normalno rade sa putnicima. Kako se saznaje, od mera koje se podrazumevaju je i pojačana higijena ruku, ali detaljna uputstva tek se očekuju u skladu sa preporukama.

(Kurir.rs/Telegraf)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track