GDE DA SE SKLONE? Beskućnici i deca sa ulice samo OVDE mogu tokom policijskog časa
Foto: Kurir

SVRATIŠTA NE RADE

GDE DA SE SKLONE? Beskućnici i deca sa ulice samo OVDE mogu tokom policijskog časa

Beograd -

Sa uvođenjem vanrednih mera, nametnulo se pitanje šta se dešava sa beskućnicima.

Licima starijim od 65 godina je u potpunosti zabranjen izlazak na ulice, a ostalima tokom policijskog časa, od 20 do 5 sati.

Šta da rade beskućnici?

Iz gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu kažu da prihvatilište za odrasla i stara lica, prihvatilište za decu i prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja rade kao i do sada.

"Ustanove socijalne zaštite Grada Beograda koje u svojoj nadležnosti imaju zbrinjavanje građana Prihvatilište za odrasla i stara lica, prihvatilište za decu i prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja, obavljaju svoju delatnost kao i do sada bez prekida", saopštili su iz Sekretarijata.

Iz Sekretarijata napominju da su u komunikaciji sa Gradskim štabom za vanredne situacije i da će i u narednom periodu postupati u skladu sa dobijenim preporukama.

U cilju suzbijanja pandemije dat je nalog o zabrani poseta ustanovama koje su u nadležnosti Sekretarijata, kao i pružaocima usluga.

"Takođe nalog je i da se ograniče boravci i kretanja lica van sistema socijalne zaštite, prijem novih korisnika isključivo uz zdravstvenu dokumentaciju i smeštanje novoprimljenih korisnika u preventivni 14-dnevni karantin", dodaju iz Sekretarijata.

Besplatni obroci za materijalno ugrožene korisnike isporučuju se bez prekida, kao i do sada.

Građani se mogu javiti kol centrima pri gradskim opštinama, a pozivaju se prvenstveno stariji od 65 godina, koji imaju potrebu da im se na kućnu adresu dostave osnovne životne namirnice ili lekovi.

foto: Step Up

SVRATIŠTA NE RADE

Za razliku od prihvatilišta, nijedno od tri svratišta u Beogradu ne radi!

Takva je bila preporuka gradskog Sekretarijata.

"Život u naselju iz kojih svraćaju naša deca je mnogo komplikovaniji od uobičajenih i ukoliko bi se desilo da u takvim naseljima izbije zaraza pitanje je da li bi oni imali pristup zdravstvenoj zaštiti. Oni koji su ugroženi inače, u ovakvim situacijama bivaju još ugroženiji. Obratili smo se Sekretarijatu i Ministarstvu za socijalni rad dopisom da se na neki način obrati pažnja na decu i odrasle koji žive u neformalnim naseljima u Beogradu, s obzirom na to da svega nekoliko nevladinih organizacija svraća u ta naselja. Mi smo u prethodnim danima delili higijenske pakete i pakete hrane i napravili smo raspored toga kako ćemo telefonski stupati u kontakt sa decom, upravo da ne izgubimo kontakt. Važno je da možemo u njihovo ime reagujemo, da ih eventualno posavetujemo", istakla je Mina Lukić iz NVO i dodala:

"Preporuka Sekretarijata za socijalnu zaštitu se odnosila na dnevne usluge u sistemu socijalne zaštite, svratište je dnevna usluga. Mesta kao što su domovi za decu, prihvatilišta... dobili su drugačija uputstva za ovu situaciju. Oni ne mogu da se zatvore, jer to su prosto mesta u kojima deca žive".

Direktorka Prihvatilišta za decu i mlade Danijela Stajković objasnila je da je usluga svratišta stopirana kako ne bi došlo do širenja zaraze. Usluga prebivališta je i dalje na snazi.

"Nijedno dete, što se nas tiče neće ostati na ulici. Svako dete će dobiti pomoć, samo je potrebno da mi imamo i dodatne informacije za tu decu. Ako bi nam iz nekog Centra za socijalni rad javili da postoji dete u problemu, u uličnoj situaciji, mi bismo postupili po svim procedurama koje su u prihvatilištu. Dodata je samo mera zaštite. Svi dolaze sa Centrom za socijalni rad i sa dokumentom iz nadležnog doma zdravlja gde se detetu meri temperatura, gde se obavlja intervju, poslušaju mu se pluća, a ukoliko je dete u riziku od obične prehlade ili gripa, daje mu se terapija i dete se dovodi kod nas. Zato što je velika grupa dece, ono se smešta u posebno određene prostorije za 14-dnevnu izolaciju, sve prema preporukama", izjavila je Danijela Stajković dodajući da je reč o grupi koja trenutno broji 40 dece.

foto: Sonja Spasić

SLUČAJ OPERSKE PEVAČICE

Operska pevačica Lidia Deak (71) i njen sin, profesionalni plesač Nikolai Radev (48), osam meseci su živeli kao beskućnici. Kada im je policija uoči početka policijskog časa ponudila da ih vodi u prebivalište ili zatvor, reagovala je poznata pevačica Anđela Vuković Angelina i platila im boravak u hotelu.

(Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track