VESIĆ NAJAVIO: Zavod za biocide sutra počinje testiranje na koronu
Foto: Printscreen Youtube

biće rađeno 1.000 testova nedeljno

VESIĆ NAJAVIO: Zavod za biocide sutra počinje testiranje na koronu

Beograd -

Zavod za biocide od sutra počinje testiranje na korona virus, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, navodeći da će biti rađeno 1.000 testova nedeljno.

Tome će, kako je rekao, dodatno biti rasterećene druge državne institucije koje rade testove.

"Tako svi zajedno pokazujemo da smo jedan veliki sistem. Naša država funkcioniše bolje od mnogih bogatijih, imamo robe u radnjama, naš zdravstveni sistem finkcioniše mnogo bolje od bogatijih zdravstvenih sistema. Ostanimo jedinstevni i solidarni i pobedićemo, izaći ćemo iz ove bitke jači i uspećemo da sačuvamo ljudske žživote", naglasio je Vesić.

On je rekao da se sada vidi da Beograđani poštuju zabranu kretanja i istakao da je to jedini i najbolji način da se suprotstavimo epidemiji i da je zaustavimo.

"Socijalna distanca je ključna mera i hvala Beograđanima. Znam da nije lako sedeti u kućama, ali moramo da izdržimo koliko god bude bilo potrebno kako bi uspeli da pobedimo epidemiju", kazao je Vesić.

Naglasio je i da je ovo trenutak kada svi treba da pokažžemo solidarnost, da poštujemo odluke Vlade Srbije, epidemiologa, da ostanemo u svojim kućama jer tako čuvamo ljudske živote.

On je dodao da od kada su mere uvedene najveći deo Beograđana, preko 95 odsto, poštuje sve mere, ali da postoji manjina koja to ne čini.

"Problem sa epidemijom je u tome da ako i jedan odsto građana ne poštuje mere, oni mogu da zaraze one koji ih poštuju. Zato su mere neophodne, kao i socijlano distanciranje", naveo je Vesić.

On je istakao da gradski komunalni sistem funkcioniše kako treba i svi građani moraju da dobiju osnovne komunalne usluge. Prema njegovim rečima, na gradskim ulicama se nalazi 1.083 maksimalno zaštićenih radnika i 308 vozila.

"Iz Operativog centra se koordinira rad čitavog komunalnog sistema. Na ulicama grada trenutno je najviše radnika "Gradske čistoće" oko 450, imamo 150 velikih kamiona kojima se odnosi smeće i 16 pikapova kojima se radi dezinfekcija međublokovskih površina, kao i 300 radnika "Beogradskog vodovoda i kanalizacije", dodao je Vesić.

On je rekao da se ulice peru hlorom s više od 50 cisterni, a da su gradske opštine angažovale čak 20 kompanija koje dezinfikuju ulaze u stambenim zgradama.

"Mi radimo 2.200 ulaza koje treba da dezinfikujemo u narednih sedam dana i to se radi po nalogu Grada. Danas smo doneli odluku za još tri lokacije, a inače su juče na 18 lokacija već postavljeni tankovi odakle građani od sutra besplatno mogu da natoče dezinfekciona sredstva", objasnio je Vesić.

Kako je dodao, na terenu je i 80 radnika Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji ima 40 vozila za dezinfekciju javžnih površina.

On je zahvalio svim radnicima komunalnog sistema koji, kako je rekao, rade vredno za Beograđane i koji su pravi heroji Beograda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track