Najnovije vesti

SEĆANJE NA JEDAN OD NAJSTRAŠNIJIH DANA ZA NAŠU ZEMLJU: Danas je 6. april, dan kada su nacističke bombe ubijale našu decu
Foto: Youtube Printscreen

bombardovanje beograda 1941.

SEĆANJE NA JEDAN OD NAJSTRAŠNIJIH DANA ZA NAŠU ZEMLJU: Danas je 6. april, dan kada su nacističke bombe ubijale našu decu

Beograd

Tog jutra u zoru za nas je počeo Drugi svetski rat 

BEOGRAD - Beograd se danas seća početka Drugog svetskog rata u tadašnjoj Krajevini Jugoslaviji - 6. aprila 1941. godine, kada su avioni nacističke Nemačke bombardovali Beograd i druge gradove.

1 / 7 Foto: Youtube Printscreen

Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svetski rat počeo je nacističkim bombardovanjem Beograda, 6. aprila 1941. godine.

U masovnom bombardovanju jugoslovenskih gradova hiljade civila je izgubilo život, a načinjena su velika materijalna razaranja - uništena su privredna, obrazovna, zdravstvena i kulturn zdanja, uključujući i Narodnu biblioteku u Beogradu.

U Aleji stradalih u šestoaprliskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu, ukupno je sahranjeno 1.992 sugrađana. Od tog broja, ukupno je identifikovano 631 lice. Neidentifikovano je ostalo 909 muškaraca, 393 žene i 59 dece.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...