NATAŠA STANISAVLJEVIĆ: U državnim domovima za stare u Beogradu nema prijavljenih slučajeva obolelih od korone
Foto: Beoinfo

IMA ZARAŽENIH U 2 PRIVATNA DOMA

NATAŠA STANISAVLJEVIĆ: U državnim domovima za stare u Beogradu nema prijavljenih slučajeva obolelih od korone

Beograd -

U četiri državne ustanove za smeštaj starih lica u Beogradu trenutno boravi 1.800 ljudi i za sada u njima nema prijavljenih slučajeva obolelih od virusa korona, izjavila je sekretarka za socijalanu zaštitu Nataša Stanisavljević.

"U Beogradu imamo 132 privatna doma, a slučajevi novog virusa su prijavljeni u dva, u Zemunu i na Čukarici, i tu imamo 25 zaraženih korisnika. Privatni domovi nisu u nagležnosti Grada Beograda, ali bez obzira na to mi brinemo o svakom čoveku. Ono što je sada najvažnije je da se sačuvaju ljudski životi i da preduzmemo sve neophodne mere i u tim ustanovama. Sekretarijat za socijalnu zaštitu je sproveo kontrolu privatnih domova, želeli smo da delujemo proaktivno da bismo videli pravo stanje na terenu. U roku od 24 sata obezbedili smo 10.000 zaštitnih maski i rukavica koji su isti dan distribuirani tim ustanovama. Prostor oko tih objekata se dezinfikuje, podeljena su im i dezinfekciona sredstva, kao i sredstva za unutrašnju dezinfekciju. Urađena je i koordinacija sa predsednicima opština i domovima zdravlja, tako da oni direktno mogu da ih kontaktiraju", istakla je sekretarka za TV Pink i dodala da u Srbiji ima 74 ustanove socijalne zaštite čiji je osnivač Republika, od čega su 40 ustanove za stare.

Trenutno nam je najvažniji Dom Bežanijska kosa, Gerontološki centar Beograd, koji ima najveći broj korisnika, navela je sekretarka Stanisavljević i dodala da postoji svakodnevni kontakt sa direktorima svih državnih i privatnih institucija u gradu.

"Osoblje koje radi u tim ustanovama su heroji našeg grada, oni su maksimalno posvećeni svom poslu i veoma su vredni. Svi smo zajedno tu kako bismo zaštitili najstarije sugrađane. Moram istaći da imamo pravo blago kada su u pitanju zaposleni u socijalanoj zaštiti", naglasila je Nataša Stanisavljević.

Prema njenim rečima, od prvog dana preduzete su sve neophodne mere koje je predložila struka, svakodnevno se prate uputstva i nalozi nadležnih kako bismo zaštitili korisnike naših ustanova, kao i zaposlene.

"Zaposlenima se prilikom ulaska u ustanovu meri temperatura beskontaktnim toplomerima, na svakom ulazu u ustanovu nalazi se prostor za dezinfekciju obuće. Zaposleni od prvog dana imaju zaštitnu opremu, maske, rukavice, mantile, a sada imaju i vizire. Zavod za biocide i medicinsksu ekologiju od prvog dana dezinfikuje prostore", kazala je sekretarka.

Kako je navela, osim ovih ustanova za sada ni uostalim ustanovama u nadležnosti Grada Beograda nema prijavljenih slučajeve virusa korona.

"Posebno bih naglasila edukaciju zaposlenih. U svim našim ustanovama imamo lekare i oni ih dodatno edukuju kako se pravilno koristi zaštitna oprema i gde se odlaže. Vodi se računa i o socijlanom distanciranju, radu sa korisnicima, a uveli smo i dodatne linije prevoza. Od prvog dana zabranjene su posete. Sve mere su preduzete i upravo to i daje ove rezultate da nemamo prijavljene slučajeve. Od početka prijave sezonskog gripa su uvedene mere i to nije prekidano, jer i najmanja prehlada ležećim ili polupokretnim korisnicima može da izazove mnogo veće poteškoće", pojasnila je ona.

Govoreći o unapređenju položaja Roma koji borave u neformalnim naseljima sekretarka Stanisavljević je rekla da je Grad Beograd i za njih obezbedio zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju.

"Pomažemo im i sa paketima pomoći sa osnovnim životnim namirnicama, koje će dobiti najugroženiji Romi u neformalnim naseljima. Takođe obavlja se dezinfekcija i čišćenje svih prilaznih puteva oko naselja i prostora oko njih", navela je sekretarka Stanisavljević.

Ona je podsetila da je danas Međunarodni dan dece u uličnoj situaciji, te da je veoma važno to što je Prihvatilište za decu useljeno u novi objekat od 1.700 kvadratnih metara.

"Oni su se nalazili u neuslovnoj zgradi od 250 kvadratnih metara, nikoga ranije nije zanimalo da se tu nešto promeni i da se njima obezbede bolji uslovi. Sada je taj objekat po svim standardima, čak i iznad toga. Tu postoji i medicinski blok, soba za izolaciju, dovoljan broj soba za smeštaj dece. Novi korisnici se smeštaju u izolaciju, pregleda ih pedijatar i obavlja se sve ono što je potrebno kako bi dete bilo zaštićeno. Zato je Grad Beograd toliko mnogo ulagao u ustanove socijlane zaštite jer nas je sačekalo višedecenijsko neulaganje, tako da smo reformisali ceo sistem", pojasnila je Nataša Stanisavljević.

Kako je navela, u privatnim i državnim domovima za stare u Srbiji je smešteno oko 16.500 korisnika.

"U Beogradu u privatnim i državnim domovima je gotovo 7.000 korisnika, što je oko 40 procenata od ukupnog broja. Zato preduzimamo sve mere jer je svaki ljudski život drgocen. Brinemo o njima kako bismo ih zaštitili i spasili", kazala je ona.

Nataša Stanisavljević je rekla da je na inicijativu zamenik gadonačelnika Beograda Gorana Vesića Grad spreman da ponudi prostore vrtića ukoliko su oba rodtelja zaražena virusom korona i ukoliko nemaju kome da povere dete.

"Grad je spreman da ustupi postojeće vrtiće za tu namenu, a sve će se, kako je zamenik gradonačelnika i rekao, raditi u dogovoru sa Vladom Srbije i premijerkom, kao i onim što kaže struka. Beograd je spreman da to uradi za nekoliko sati. Onog trenutka kada se bude pokazala potreba Beograd će reagovati", navela je ona.

Prema njenim rečima, sistem socijalne zaštite funkcioniše kao da nije vanredno stanje i sva naša davanja se isplaćuju na vreme.

"Završena je podela oko 90 odsto paketa pomoći, podeljeno je više od 150.000 paketa. Sledeća akcija je podela paketa osobama sa invaliditeom, interno raseljenim licima koji žive u neformalnim kolektivnim centrima. Grad Beograd nikoga nije zaboravio, brine o svima kojima je pomoć potrebna. Od trenutka vanrednog stanja Beograd je prvi pokrenuo kol centre za pomoć najstarijim sugrađanima i od 17. marta do sada je realizovano više od 50.000 poziva", rekla je sekretarka i apelovala na sugrađane da poštuju mere Vlade Republike Srbije jer je najvažnije sačuvati ljudske živote.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track