STROGE MERE U VRTIĆIMA: Roditelji i deca će biti vraćeni kućama ako ne urade OVO
Foto: Shutterstock

SVE DEZINFIKOVANO

STROGE MERE U VRTIĆIMA: Roditelji i deca će biti vraćeni kućama ako ne urade OVO

Beograd -

Odlukom Vlade Srbije vrtići će ponovo početi da rade 11. maja, a propisano je 35 mera koje će morati da poštuju predškolske ustanove i roditelji koji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biti vraćeni kućama.

To je za Tanjug izjavio gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak navodeći da je, osim socijalne distance i nošenja zaštitne opreme, jedna od osnovnih mera da će sva deca morati da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava.

"Nije potrebno da se deca testiraju na Kovid 19 i to je struka više puta rekla, ali je potrebno da od svog izabranog pedijatra donesu potvrdu da su zdrava. Ta procedura je uvek postojala, da kada dete odsustvuje više od pet dana, mora da se donese ta potvrda", rekao je Gak.

Dodao je da će se kontrolisati da li se primenjuju propisane mere, te da će se učiniti sve da se, u objektima gde je to moguće, deca preuzimaju u dvorištima.

"Tamo gde to nije moguće, odnosno roditelji moraju da uđu u predškolsku ustanovu, izdali smo nalog da ko nema zaštitnu opremu neće moći da uvede svoje dete u vrtić i ti roditelji će sa svojom decom biti vraćeni kućama", kazao je Gak.

Mere je, kaže, propisao Gradski zavod za javno zdravlje, a 80 odsto se primenjivalo i pre proglašenja epidemije.

Gak je apelovao na sve građane da se prilagode merama i poštuju ih, te dodao da će Grad Beograd, bez izuzetaka, insistirati da predškolske ustanove svaku meru ispošutuju u potpunosti jer je to bitno zbog bezbednosti i dece i zaposlenih.

Istakao je da će, ukoliko se u predškolskim ustanovama ne budu poštovale mere protiv direktora tih ustanova biti pokrenuti svi mogući disciplinski postupci u skladu sa zakonom.

"Juče smo imali sastanak sa sindikatom predškolskih ustanova kojem su prisustvovali i svi direktori predškolskih ustanova kojima smo tražili da ne budu vezani samo za svoju kancelariju, već da budu na terenu i kontrolišu da li se primenjuju donete mere", rekao je Gak i dodao da će na terenu biti i prosvetna inspekcija.

Gak je kazao da će beogradski vrtići biti spremni za početak rada 11. maja, navodeći da je tokom ove nedelje urađena dodatna dezinfekcija predškolskih ustanova, te da će se to vršiti i predstojećeg vikenda jer je ostalo da se dodatno dezinfikuju još dve predškolske ustanove - Zvezdara i Palilula.

Naveo je i da su u prethodnih nekoliko dana kontaktirali i sve dobavljače, kada je u pitanju ishrana dece u vtićima.

"Sve smo uključili, sve je spremno. Objekti su dezinfikovani, ljudi koji su bili angažovani na drugim zadacima naravno da će biti testirani na Kovid 19 pre nego što se budu vratili u kolektiv u predškolske ustanove", rekao je Gak i dodao da je interes da vrtići počnu da rade, a da bezbednost i dece i zaposlenih bude na najvišem nivou.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track