4 FAZE, OZNAČENE TAČKE, REDARI: Detaljnija uputstva! Evo kako će funkcionisati GSP od 8.maja
Foto: Shutterstock

detalji

4 FAZE, OZNAČENE TAČKE, REDARI: Detaljnija uputstva! Evo kako će funkcionisati GSP od 8.maja

Beograd -

Ponovno uspostavljanje javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika u Beogradu počinje od 8. maja i odvijaće se u četiri faze, kaže gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

On je rekao da je ta organizacija prevoza urađena na osnovu republičke preporuke, koja je vrlo jasna po pitanju mera i uputstava za ponašanje kako voznog osoblja tako i putnika, ali i za obeležavanje vozila i stajališta.

"Definisane su četiri faze za uspostavljanje i organizovanje prevoza putnika. Prva faza podrazumeva prevoz isključivo zaposlenih, druga đaka i studenata, treća nezaposlenih, turista i drugih lica i četvrta lica starija od 65 godina”, naveo je Vasiljević.

Precizirao je da je propisano da putnici moraju da nose maske i rukavice.

Sva vozila, kaže Vasiljević, biće obeležžena nalepnicama za ulaz i izlaz, kao i sva stajališta, gde će biti i obaveštenje o ponašanju putnika pri ulasku i izlasku u vozila.

Na ulazu u vozila nalaziće se redari, a sam ulazak putnika biće po principu „jedan po jedan”, dok će na duplim sedištima biti samo po jedan putnik.

Kako je saopštio Beoinfo, nalepnice će biti na sedištima, kao i na podu gde će biti obeležžena mesta za stajanje putnika i strelice za kretanje putnika kroz vozilo.

“Sve mere su donete zbog javnog zdravlja i kao prevencija od širenja zaraze. Zato se pravila moramo strogo pridržavati”, istakao je Vasiljević.

Obaveza redara biće da prati ulazak putnika i da im daje instrukcije o validiranju karte, kretanju kroz vozilo, zauzimanju mesta i izlasku iz vozila.

Redari su, dakle, zadužženi da autobusi budu koliko god je to moguće optimalno opterećeni u ovim uslovima, naveo je Vasiljević.

Vozači će kao i do sada takođe imati maske i rukavice, a posebnim plastičnim barijerama ili kabinama biće odvojeni od putnika.

Vasiljević je precizirao da većina vozila već ima kabine, a tamo gde nema, biće postavljeni plastični zastori.

Kako je naveo, pripremljeno je oko 1.100 vozila u gradskom prevozu i oko 260 vozila u prigradskom prevozu.

Vasiljević je dodao da će se situacija pratiti na dnevnom nivou, a rezervna vozila biće u pripravnosti za eventualno dodatno intervenisanje.

On je apelovao na putnike da se pridržžavaju mera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track