BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN! Irinej služio liturgiju, ove godine bez litije
Foto: Nebojša Mandić

slava grada

BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN! Irinej služio liturgiju, ove godine bez litije

Beograd -

Liturgijom koju je služio patrijarh Irinej u Vaznesenjskoj crkvi, grad Beograd danas obeležava slavu - Vaznesenje gospodnje, poznatiju kao Spasovdan, ali ove godine, zbog korona virusa, bez litije na ulicama.

Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, koji je ovogodišnji domaćin slave.

Liturgiji su prisustvovali i drugi zvaničnici grada, brojni crkveni velikodostojnici i, u manjem broju nego inače, građani Beograda.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je Beograđanima slavu i rekao da je to jedan od najlepših praznika u prestonici.

On je podsetio da je Spasovdan gradska slava od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za prestonicu.

"Ovo je divan praznik i koristim priliku da svima čestitam. Prošle godine sam ja bio domaćin slave i to mi je bila velika čast i veliko zadovoljstvo, dok je ove godine gradski urabanista Marko Stojčić, koji je dao doprinos celokupnoj organizaciji", rekao je Radojičić.

Naveo je da ove godine zbog korona virusa nije organizovana tradicionalna litija ulicama grada.

"Spasovdan se duboko u svim našim srcima i željama slavi među svim Beograđanima", rekao je on.

Vaznesenje je jedan od deset praznika posvećenih Hristu. Spada u pokretne praznike - pada istog dana, ali se menja datum jer se računa od Vaskrsa.

Praznuje se uvek u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova.

Ova Slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost, izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track