OBNOVLJEN ŽITNI KANTAR, DIVNA PROŠLOST ZEMUNA: Vesića na pijaci startovali za selfije (FOTO)
Foto: Beoinfo

pijace važna mesta jer su reprezent različitih kultura i ljudi

OBNOVLJEN ŽITNI KANTAR, DIVNA PROŠLOST ZEMUNA: Vesića na pijaci startovali za selfije (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je danas rekonstruisani objekat Žitni kantar na Zemunskoj pijaci, ističući da su pijace važna mesta, jer su reprezent različitih kultura i ljudi.

foto: Beoinfo

"Svako ko želi da upozna život jednog grada i duh jednog naroda prvo dođe na pijacu i zato smo se potrudili da u poslednjih nekoliko godina mnogo uložimo u rekonstrukciju beogradskih pijaca", kazao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da Zemunci pamte šta je kroz istoriju značio Žitni kantar, kao i da je na tom mestu kasnije bila ribarnica gde su se okupljali najbolji alasi.

foto: Beoinfo

"Danas sa zadovoljstvom otvaram jednu od najmodernijih ribarcnica gde će se ponovo okupljati ljudi zbog onoga po čemu je Zemun i poznat - dobri alasi i riba", rekao je Vesić.

Posebno je ponosan, kako je dodao, što je u planu rekonstrukcija i sređivanje ne samo Zemunske pijace, već i Senjačke, Kalinić i Bajlonijeve, a sledeće godine su na redu i fasade oko pijaca. Prikazao je i posebno dizajniranu brošuru i mapu koja je namenjestasrtna svim građanima Srbije, ali i turistima, kako bi se lakše snašli i obišli pijace grada Beograda.

foto: Beoinfo

"Turisti će doći i upoznati se sa našim divnim proizvodima, te će pijace postati prava turistička atrakcija. Tako će saznati ne samo o proizvodima, već i o našoj kulturi i istoriji", zaključio je Vesić.

Žitni kantar je tokom renoviranja pijace u Zemunu, u septembru 2016. godine, urušen, te je građevina pod zaštitiom države zamalo sravnjena sa zemljom.

U održavanje godinama nije ulagano, te je bila neophodna potpuna rekonstrukcija da bi se sprečilo urušavanje. Radovi su obavljeni u skadu uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer se objekat nalazi u kulturno-istorijskoj celini Staro jezero Zemnu, koja je proglašena za spomenik kulture, te je Žitni kantar zaštićen u okviru te celine.

Aktivna gradnja trajala je šest meseci od 15. novembra 2019. godine do 15. marta 2020, a rekonstrukcija je koštala 30 miliona dinara.

foto: Beoinfo

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić istakao je važnost pretvaranja ove osmougaone zgrade u ribarnicu, čime je ujedno i vraćena nekadašnja namena ovog zdanja sagrađenog još pre Prvog svetskog rata. "Žitni kantar i pijaca su pored Gardoša, simoboli naše opštine", kazao je Matić.

foto: Beoinfo

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Olivera Vučković kazala je da je Žitni kantar sada postao, pored toga što je kulturni spomenik, turistička atrakcija.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track