UPOZORENJE ZA PČELARE NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: U sredu zaprašivanje komaraca iz vazduha
Foto: T.Ilić, Ilustracija

JKP "Gradska čistoća"

UPOZORENJE ZA PČELARE NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: U sredu zaprašivanje komaraca iz vazduha

Beograd -

Ekipe JKP "Gradska čistoća" Beograd, Sektora ekologije i unapređenja životne sredine će u naredna dva dana, akcije suzbijanja odraslih formi komaraca sprovoditi istovremeno iz vazduha i sa zemlje.

foto: Profimedia

U sredu 26. avgusta u 17:30 časova sa aerodroma "Lisičji Jarak" u Padinskoj skeli poleteće tri aviona JAT privredne avijacije kako bi se sprovelo dvoipočasovno suzbijanje komaraca iz vazduha na ukupno 6.000 hektara teritorije grada Beograda, dok će ekipe "Čistoće" istovremeno sprovoditi akciju suzbijanja komaraca sa zemlje.

Direktor JKP „Gradska čistoća", Marko Popadić, kaže da se bliži kraj sezone komaraca, a da se kao rezultat sinhronizovanog tretmana koji će se sprovoditi u naredna dva dana očekuje drastično smanjenje brojnosti ovih insekata.

- Trenutno nemamo porast brojnosti komaraca, ali kako se bližimo kraju sezone što se očekuje početkom oktobra, dan se skraćuje, a noći postaju hladnije, to će rezultirati povlačenjem komaraca unutra, pa možemo očekivati da ćemo ih više zaticati u svojim domovima. Zbog toga, želimo da u još većoj meri smanjimo njihov broj i ponovo krećemo sa sinhronizovanom akcijom sa zemlje i iz vazduha, jer se ona pokazala kao najdelotvornija. Za dva i po sata postignemo rezultate koje radeći samo sa zemlje i vode ne možemo napraviti ni za dva dana - objasnio je Popadić.

On je istakao da laboratorija u okviru "Gradske čistoće" još nije detektovala virus groznice Zapadnog Nila u komarcima.

- Tokom avgusta naša laboratorija je analizirala oko 10.000 izlovljenih komaraca i ni u jednom nije izolovan virus Zapadnog Nila. Bilo bi dobro da ovu sezonu tako i završimo, iako pojavu tog virusa očekujemo već dve nedelje, za sada ga još nema. Ukoliko se rezultati testiranja promene o tome ćemo odmah obavestiti javnost, ali sve činimo da do pojave virusa ne dođe - kaže direktor ovog preduzeća.

foto: Profimedia

On je podsetio pčelare iz Beograda i njegove okoline, da svoje pčele u sredu i četvrtak u periodu od 17:30 do 20:00 časova, kada će biti angažovana i avijacija nikako ne puštaju na ispašu, već da ih zatvore u košnice, jer pčele spadaju u grupu osetljivih insekata na biocide koji se koriste protiv komaraca.

U sredu, 26. avgusta, ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine, vršiće tretman suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje od 19:00 do 24:00 časa na lokalitetima Kotež 1, 2 i 3, Borča 1 i 2, Mali Zbeg, Borča pretok, Borča greda, Put za Ovču 1 i 2, Popova bara 1 i 2, Ovča, Padinska skela, groblje Mali Zbeg, Blok Zaga Malivuk i Grga Andrijanović, Blok Branka Momirova, Mali Raj, Braća Marić, Zvezdarska šuma, Šumice, Centralno groblje, Košutnjak, Topčidersko groblje, Topčider, Hajd park, Banjička šuma, SP Jajinci, Novo groblje, Miljakovačka šuma, Lipovička šuma i groblje Orlovača.

Avionski tretman suzbijanja komaraca koji istog dana počinje od 17:30 časova sprovodiće se obuhvatajući površine Dunavac, Opovački put, Vrbovski, Besni fok, Široka greda, Padinska Skela, Kovilovo, Jabučki Rit, Glogonjski Rit, Blok Branka Momirova, Jojkića Dunavac, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Crvenka, Ratno ostrvo, Nasip od Pančevačkog mosta ka Malom Raju, Mali Raj, Bela Stena, bara Reva i naselje Zage Malivuk.

Prijavite Sugrađani svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800-000807 ili putem elektronske pošte na adresu: ekologijaŽgradskacistoca.rs

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track