GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ UČESTVOVAO U DANU BEZ AUTA: Pogledajte kako je danas bilo u centru Beograd (FOTO)
Foto: Beoinfo

lep dan u beogradu

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ UČESTVOVAO U DANU BEZ AUTA: Pogledajte kako je danas bilo u centru Beograd (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i direktor Evropske transportne zajednice za Zapadni Balkan Matej Zakonjšek učestvovali su danas u „Danu bez auta“ i u centru grada na Terazijama obeležili početak „Biciklističkog festivala“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Događaju su prisustvovali sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, sekretar za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, direktor JKP GSP Beograd Radiša Momčilović, predstavnici Sekretarijata za sport i omladinu, kao i predstavnici gradskih preduzeća i opština.

foto: Beoinfo

Gradonačelnik istakao da je Grad Beograd jedan od oko 3.000 gradova koji tradicionalno od 16. do 22. oktobra obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti. Gradonačelnik je rekao da se danas promoviše šetnja i vožnja bicikala, odnosno dan bez automobila čime se skreće pažnja na značaj zelene hijerarhije u saobraćaju u velikim gradovima.

– To znači da pešačenje i vožnja bicikla imaju prioritet u odnosu na sve druge načine transporta. Iza toga u toj hijerarhiji je javni gradski prevoz, a na četvrtom mestu svi drugi načini transporta koji koriste obnovljive izvore energije i izvore energije koji najmanje zagađuju životnu sredinu. Sve više smo, svi u svetu svesni ovog problema. U Beogradu, gradu od 1,7 miliona stanovnika u ovom trenutku imamo 650.000 automobila i ako želimo da popravimo kvalitet života, ako želimo da naša životna sredina bude još bolja, da vodimo računa o ekologiji, moramo se okrenuti zelenoj hujerarhiji – istakao je gradonačelnik.

foto: Beoinfo

Da bismo u tome uspeli potrebno je da promenimo navike i uspostavimo zelenu hijerarhiju, naveo je Radojičić i dodao da je potrebno da gradovi obezbede infrastrukturu koja će omogućiti tu hijerarhiju, kao i da svi zajedno menjamo navike.

– Beograd je prethodnih osam godina uradio mnogo značajnih projekata koji se tiču infrastrukture koja omogućava i favorizuje pešačenje i biciklizam. Pomenuću pešačku zonu koja je sada ne samo u Knez Mihailovoj, već i na Obilićevom i Kosančićevom vencu, zatim imamo pasarelu koja celokupnu pešačku zonu od 2,8 hektara povezuje sa Savskim kejem, pa Promenadu, Savski park i trg. Nedavno smo otvorili biciklističku strazu od Savskog trga, Nemanjinom do Slavije. Sve više širimo krugove u kojima ljudi mogu lako da koriste ove načine transporta, odnosno da šetaju, da voze bicikle i trotinete. Svi treba da shvatimo da ovo ubrzanje u kojem svet danas živi nije dobro, da ne sme na prvom mestu biti brzina života i profit, moramo voditi računa o životnoj sredini i jedino tako ćemo našim potomcima ostaviti zdravu životnu sredinu i svetlu budućnost – naglasio je Radojiččić.

foto: Beoinfo

Gradonačelnik je pozvao vozače da danas, a i svakog drugog dana što je moguće manje voze, a više koriste druge načine transporta. Posebno je ukazao i da vode računa o pešacima i biciklistima jer je, kako je naveo, važno da im se omogući da i oni budu bezbedni.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track