BEOGRAD - Beograd je ove nedelje postao deo globalne kampanje "Gradovi koji menjaju dijabetes", a gradonačelnik Zoran Radojičić ističe da Beograd aktivno razvija strategiju prevencije dijabetesa s obzirom na to da je rizik obolevanja od te bolesti povećan ako živimo u velikim gradovima.

Naveo je da oko 50 odsto stanovništva na globalnom nivou živi u velikim gradovima i da se procenjuje da će za 10 do 15 godina taj broj biti 75 odsto, kao i da se u tom periodu očekuje porast od gotovo 200 miliona ljudi koji će imati dijabetes.

"Taj procenat se već povećava i u Beogradu i u Srbiji", rekao je Radojičić za televiziju Prva, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Gradonačelnik kaže da su veliki gradovi shvatili da je deo tog problema život u urbanim sredinama i dodaje da promenom stila života može da se utiče na učestalost pojave dijabetesa, koja se može smanjiti čak do 20 odsto.

Objasnio je da prevencija obolevanja znači i promenu urbanističkog planiranja gradova i dodao da "zeleni" pristup predstavlja sigurno i prijatno okruženje, sa mnogo pešačkih zona i biciklističkih staza, te da je to koncept koji Beograd već razvija.

"Beograd se razvija u pravcu zdravog grada, misli o pacijentima koji imaju hronične bolesti i zato nam je bilo važno da se priključimo globalnoj kampanji 'Gradovi koji menjaju dijabetes' u kojoj su mnogi veliki svetski gradovi, njih 30. Značajno je da njihova iskustva primenjujemo u Beogradu", istakao je Radojičić.

Naveo je da aplikacijom "Otvori plavi krug" žele da podstaknu obolele da što više pešače, učestvuju u organizovanim šetnjama na posebno definisanim "zelenim" stazama i da se generalno aktiviraju fizički kako bi dijabetes držali pod kontrolom.

Aplikacija bi, dodao je, trebalo da podstakne i zdrave osobe na navedene aktivnosti, kako ne bi obolele od dijabetesa.

"U vreme pandemije virusa korona skrećemo pažnju na to da postoje i druge bolesti, vodimo računa o potrebama svih građana, a posebno obolelih od hroničnih bolesti", zaključio je Radojičić, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)