ALARMANTNO! RASTE BROJ ZARAŽENIH TRUDNICA U BEOGRADU: Višegradska puna kovid porodilja
Foto: Nebojša Mandić

rade pojačanim tempom

ALARMANTNO! RASTE BROJ ZARAŽENIH TRUDNICA U BEOGRADU: Višegradska puna kovid porodilja

Beograd -

U Ginekoliško-akušerskoj klinici u Višegradskoj do sada je porođeno 50 kovid pozitivnih trudnica, većina je bila bez ili sa blagim simptomima. Kako je istakao prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK u Višegradskoj svakoga dana na pregled ili porođaj dođe neka trudnica inficirana korona virusom.

"Više od 200 trudnica je bilo izolovano, a to znači da su bile ili kovid pozitivne ili sumnjive na koronu. Porodili smo 50 trudnica koje su bile pozitivne, srećom većina je bila bez simptoma, ili sa lakim simptomima. Od kada je krenuo novi talas svakog dana imamo prijem i porođaj kovid pozitivnih trudnica", rekao je Stefanović.

Kako kaže, sve porodilje su zajedno sa bebama kući poslate oporavljene.

"Mi već mesecima radimo pojačanim tempom, od marta i aprila kada su mnogi kliničko - bolnički centri ušli u kovid sistem imamo pojačan priliv trudnica i što se tiče njihovih pregleda, kontrola, specijalističkih pregleda, hospitalizacija i što se tiče porođaja", istakao je Stefanović.

Kako kaže, u Višegradskoj su se odavno adaptirali na taj način rada uz sve mere i preporuke Ministarstva zdravlja.

"Pacijentkinjama prvo merimo temperaturu, napravimo epidemiološku anketu, vidimo da li ima simptome i sve one koji su sumnjivi ili imaju potvrđen kovid sprovodimo na poseban ulaz klinike, pregledamo ih u takozvanim izolacionim ambulantama - posebne su za trudnice, posebne za ginekološke pacijente, a po dijagnostici ih smeštamo u izolacione delove klinike", naveo je on.

Kurir.rs/Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track