direktorka kbc bežanijska kosa odlikovana karađorđevom zvezdom

DR MARIJA ZA KURIR TELEVIZIJU: Najteži dan sa UDAROM TEŠKIH PACIJENATA! Kovid je bolest gradova koji imaju dobar društveni život

Beograd -

* Doktorka je savetovala sledeće: jako je bitno da se ne viđamo ni sa kim s kim ne moramo da se vidimo, da kontakte svedemo na minimum

* Ovo mora da se preseče i to na ovaj i jedini način

* Koronu je moguće imati i drugi put, ovo su sada najčešći simptomi

BEOGRAD - Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, koja je jutros na praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, odlikovana Karađorđevom zvezdom, govorila je danas uživo za Kurir televiziju.

Dr Zdravković kaže da je situacija teška i da je danas najteži dan otkad je kovid ušao u Srbiju. Ona dodaje i da je danas zabeležen pravi udar teških i pacijenata sa teškim i najtežim kliničkim slikama koji zahtevaju hospitalizaciju i na intenzivnoj nezi.

foto: Printscreen

- Neophodno je da se striktno poštuju mere Kriznog štaba, koji čini grupa profesionalaca. Vi vidite da je kovid bolest gradova koji imaju dobar društveni život... Zašto da uvodimo nove mere kad se ne poštuju ni ove postojeće. Mi dajemo najmodernije lekove ali ima pacijenata koji na njih jednostavno ne reaguju - dodaje doktorka i naglašava da na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba očekuje svrsishodne mere.

foto: Kurir TV

- Jako je bitno da se ne viđamo ni sa kim s kim ne moramo da se vidimo, da kontakte svedemo na minimum... Sad je i raspust, a na njemu su i studenti koji virus nose na nogama a najčešće ga tako i prenose... Nadam se da ćemo od ponedeljka imati manje brojke. Ovih 10 dana je ključno, kao što je rekao i ministar Lončar - dodala je ona i naglasila da ovo jednostavno mora da se preseče a to mogu samo ljudi.

- Nedopustivo je da ljudi po kancelarijama šetaju bez maski, bez zaštite - rekla je ona i dodala da nemaju svi pacijenti gubitak čula mirisa i ukusa kao i da nemaju svi taj simptom.

Simptomi

Ona je kao simptome u ovom trenutku navela prolivaste stolice, bolove u kičmi, mišićima, nesnosne glavobolje, opštu slabost, malaksalost, temperaturu...uz opasku da nemaju svi zaraženi simptom gubitka čula ukusa i mirisa kao ni temperaturu, a da oni koji ostanu bez čula mirisa i ukusa 99 odsto imaju koronu.

Koronu je moguće imati dvaput

- Moguće je imati koronu dvaput, oni koji su je preležali donekle imaju ta antitela ali moguće je imati je dvaput. Neko će biti bezbedan jako dugo, neko ne a to zavisi od imuniteta. Jedini način da se ne zarazite ni prvi ni drugi put jeste da ne dođete u kontakt sa zaraženim koji možda nema čak ni kliničku sliku. Oni koji su je preležali znaju da i posle nje osećate taj hronični umor koji prolazi tek posle mesec-dva - dodala je dr Zdravković.

Kada je reč o ordenu koji je jutros dobila, dr Marija kaže da joj je to velika i izuzetna čast i da je ponosna kao i cela njena porodica. Ona je dodala da to nije samo njen orden nego i svih onih koji su se neumorno borili.

Doktorki je zatreperio glas kada je rekla da joj je žao što njena majka ovo nije dočekala da vidi. Doktorkina majka je inače preminula od kovida a doktorka se izborila s ovom strašnm bolešću.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja