UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI, NIKAD CRNJE BROJKE: Još 3.536 novozaraženih, 21 preminuli
Foto: Printscreen, Profimedia, Zorana Jevtić

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI, NIKAD CRNJE BROJKE: Još 3.536 novozaraženih, 21 preminuli

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 12.514 građana, od kojih je 3.536 pozitivno.

Nažalost, preminuo je 21 oboleli.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 143 pacijenata.

Broj novozaraženih po gradovima: Beograd 1.611 (46%), Novi Sad 175, Kragujevac 121, Niš 120, Zrenjanin 66, Valjevo 63, Kraljevo 62, Pančevo 42, Bor 40, ostali manje od 40.

foto: Printscreen

16.30 - Korona divlja i u Beogradu. Od 3.536 novih slučajeva koronavirusa u poslednjih 24 časa u Srbiji ponovo je najviše inficiranih u Beogradu, gde taj broj iznosi 1.611, što je čak 46 odsto od ukupnog broja novozaraženih.

16.00 - Kovid divlja u Rasinskom okrugu. Zavod za javno zdravlje iz Kruševca saopštio je danas da je na teritoriji Rasinskog okruga čak 77 novozaraženih osoba, a njihova struktura po opštinama izgleda ovako: u Kruševcu 33, u Aleksandrovcu 19, u Trsteniku 16, u Ćićevcu 3 i u Varvarinu 2.

14.00 - Još 52 zaražena u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata registrovana su 52 novoobolela od koronavirusa, dok je u istom periodu izlečeno pet pacijenata, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica. Navedene brojke se odnose na 102 rezultata koja su stigla u Zavod za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici. Najviše novoobolelih i ovog puta je u Severnoj Mitrovici gde je registrovano 16 novozaraženih, zatim u Leposaviću - 10, dok je u Zvečanu i Zubinom Potoku po jedno lice novoobolelo od kovid - 19, prenosi Kosovo onlajn.

13.31 - Preminulo dvoje u lozničkoj bolnici

U poslednja 24 sata još dve osobe pozitivne na koronu preminule su u lozničkoj Opštoj bolnici, saopšteno je jutros iz ove ustanove. Reč je o ženi (71) iz Lešnice i muškarcu (85) iz Loznice koji su imali i druge pridružene bolesti.

13.22 - U KBC Zvezdara 371 pacijent, popunjeno 90 odsto kapaciteta

Direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno zbrinut 371 kovid pacijent i da je popunjenost kapaciteta u toj kovid bolnici 90 odsto. On je rekao da je u jedinici intenzivne i polintenzivne nege 49 bolesnika sa teškom kliničkom slikom, a da je od toga njih 32 na respiratoru.

12. 48 - Vučić uručio odlikovanja herojima u borbi protiv korone

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u borbi protiv kovida-19.

12.00 - U Zlatiborskom okrugu za 24 časa još 90 pozitivnih na virus

Za 24 časa u Zlatiborskom okrugu zabeleženo je još 90 pozitivnih na virus korona, od čega najviše u Užicu - 23, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Užice. U Prijepolju je registrovano još 14 pozitivnih na virus korona, Arilju 12, Kosjeriću 10, Bajinoj Bašti devet, Požegi devet, Sjenici pet, Novoj Varoši tri, koliko i u Priboju i Ccajetini dva.

11.29 - U Pčinjskom okrugu još 25 pozitivnih, u bolnici 44 pacijenta

Od 73 uzorka iz Pčinjskog okruga koji su obrađeni, 25 je pozitivno na virus korona, a u kovid bolnicama Zdravstvenog sentra Vranje hospitalizovano su 44 pacijenta, od kojih je kod 39 laboratorijski potvrđen virus, saopštio je Sstab za vanredne situacije u Vranju. Od 25 pozitivnih u tom okrugu, iz Vranja je osam, šest iz Bujanovca, po pet iz Surdulice i Preševa i jedan iz Trgovišta.

11.00- RADOJIČIĆ NAJAVIO: Vreme je za pojačane kontrole i nove mere

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je vreme da se pojačaju kontrole, ali i uvedu nove mere protiv širenja korona virusa, koje će biti oročene na određeni period.

"Vreme je i za pojačavanje kontrola i za pojačavanje mera, mislim da je sutra trenutak da uvedemo nove mere, da ih oročimo na određeni period, pratimo rezultate i da se tome prilagođavamo", rekao je Radojičić

9.30 - U Areni 447 pacijenata, njih 250 na kiseoniku

Privremena kovid bolnica u "Štark areni" se ubrzano puni. Trenutno je smešteno 447 pacijenata, a ukupno je 510 kreveta. Koordinator ove privremene bolnice dr Vlado Batnožić kaže da je 250 pacijenata na kiseoniku i da je reč o dosta ozbiljnim pacijentima sa jednostranom ili obostranom upalom pluća koji zahtevaju ozbiljnu kliničku terapiju.

9.00 - Šabac: Povećan broj pacijenata u bolnici

Zbog pogoršanja epidemijske slike u Šapcu, uvedena je vanredna situacija, a Zavod za javno zdravlje preporučio je svim lokalnim upravama u Mačvanskom okrugu da pojačaju mere. Broj prvih pregleda u kovid ambulanti novobolelih znatno je povećan prethodnih dana.

foto: Kurir Printscreen

8.56 - U Kolubarskom okrugu 60 novozaraženih

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, u Kolubarskom okrugu bilo je 60 novoobolelih od korona virusa, 56 u Valjevu, troje u Mionici, jedna osoba na Ubu.

8.46 - Kon: Raste broj zaraženih u školama

Sve je više zaraženih virusom korona u srednjim i osnovnim školama, ali je situacija pod kontrolom, kaže epidemiolog i član Kriznog štabaPredrag Kon i dodaje da se razmišlja da zimski raspust u Vojvodini i centralnoj Srbiji bude u isto vreme.

8.33 - Čuvena Ana Gligić: Evo gde se korona zapatila i zašto je to najviše brine

Virusolog i naučnik svetskog renomea Ana Gligić, objašnjava koji bi mogao biti scenario korona virusa u narednom periodu. Ona smatra da bi u istraživanje o koroni trebalo da budu uključeni i veterinari.

7.16 - Uskoro stiže pet vakcina protiv korone?

Od 11 cepiva koja su u trećoj fazi ispitivanja, za čak pet proizvođači najavljuju da će konačne rezultate završne faze dobiti do kraja decembra. Spas za obolele od koronavirusa u Srbiji, ali i u celom svetu bi mogao da stigne do kraja godine.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja