Prijem u Starom dvoru za učenike iz dijaspore

Dijaspora

Prijem u Starom dvoru za učenike iz dijaspore

Beograd -
U projektu letnje škole srpskog jezika i kulture učestvuje 24 učenika srpskog porekla iz Kanade, Italije, Rumunije i Austrije

BEOGRAD - Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić primio je u Starom dvoru učenike srpske nacionalnosti iz dijaspore, koji će u okviru Letnje škole „Sveti Sava” boraviti u Beogradu do 13. avgusta.

U projektu letnje škole srpskog jezika i kulture učestvuje 24 učenika srpskog porekla iz Kanade, Italije, Rumunije i Austrije, koji će se kroz različite radionice i obilaske ustanova kulture, muzeja, manastira i pozorišta bliže upoznati sa baštinom svog naroda.

– Sjajno što je organizovana ova letnja škola i što ste došli da na ovaj način učite srpski jezik. Treba da poštujete države u kojima živite, kao i ljude sa kojima tamo živite, ali istovremeno treba da znate odakle su vaši roditelji. Svi treba da budemo građani sveta, ali treba da čuvamo naš jezik, da pamtimo našu istoriju i kulturu. Ova škola je sjajno mesto gde nema ocena, ali gde ćete učiti sve značajne stvari o Srbiji, našoj tradiciji i gde ćete unaprediti vaš maternji jezik – rekao je Antić i poželeo im dobrodošlicu u Beograd.Inače, Letnja škola „Sveti Sava” postoji od 1995. godine i do sada je organizovana u raznim selima i gradovima širom Srbije.

– Ove godine smo želeli da školu organizujemo u Beogradu, jer smo tokom prethodnih godina uočili da je deci malo kad dođemo samo na jednodnevni izlet u Beograd. Ovo je prilika da im pokažemo značajne izvore kulture koje ima naša prestonica i da im na taj način ulijemo veru da zemlja njihovih očeva ima bogatu tradiciju i da se ponose kulturom svoga naroda gde god živeli. Učenjem srpskog jezika i istorije, trudimo se da deca sačuvaju srpski identitet, ali i da ih to očuvanje ne remeti da žive u drugim zemljama – rekla je Radmila Kunčer, direktorka Letnje škole „Sveti Sava”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track