FESTIVAL ZVEZDARIJADA OVE GODINE ONLAJN: Besplatne radionice i tradicionalno takmičenje Prvi glas Zvezdare
Foto: Kurir

Decembarska manifestacija

FESTIVAL ZVEZDARIJADA OVE GODINE ONLAJN: Besplatne radionice i tradicionalno takmičenje Prvi glas Zvezdare

Beograd -

Pod pokroviteljstvom GO Zvezdara a u organizaciji Dragane Petrović ispred "Jimny" agencije u okviru "Zvezdarijade" festivala kulture mladih, u decembru će se tradicionalno održati onlajn muzičko takmičenje "PRVI GLAS ZVEZDARE".

Ova manifestacija pruža mogućnost mladima da učestvuju u različitim aktivnostima, stiču znanja i veštine iz različitih oblasti kulture, promovišu svoje talente i razvijaju kreativnost. Cilj „Zvezdarijade” je i međusobno upoznavanje i druženje učenika iz zvezdarskih škola. Učesnici izvode rok i pop, kao i etno pesme. Za najbolje su obezbeđene nagrade.

Stručni žiri sačinjen od muzičara i profesora muzičkih škola procenjuje i zanatsko savlađivanje instrumenta, intonativno uklapanje i sluh pevača, dakle, sve elemente pravog muzičara. Ove godine čine ga: Dušan Duda Bezuha, poznati gitarista, kompozitor i muzički producent, Katarina Azanjac Vračar, flautistkinja, direktorka OMŠ „Vladimir Đorđević“ i Zlatko Bokun, poznati zvezdarski hirurg i gitarista grupe „Plutonia“.

foto: Kurir

Pandemija virusa korona promenila je festivale širom sveta, pa i u Srbiji.

- Naša škola pevanja koje su vodile Jovana i Dunja prekinuta je u martu. Prema rečima struke, od početka nove školske pevanje i glasan razgovor predstavljaju lak način za prenošenje virusa. Međutim, mi bez pevanja, vežbi disanja, raspevavanja ne možemo da održimo čas. Radili smo klasične vežbe zagrevanja, određivali raspon glasa, stvarali kompoziciju, tumačili tekst, pevali u grupama i samostalno na pojedničnim pesmama koje su učenici birali. Kako nam je zdravlje svih učesnika na prvom mestu projekat završavamo "online". Način rada je isti samo nema druženja. Plan je da tokom decembra završimo takmičenje i koncert - rekla je Dragana Petrović organizator.

Muzičke radionice
Muzičke radionice foto: Kurir

Profesorke Jovana i Dunja učesnicima su na raspolaganju za onlajn konsultacije i pomažu oko odabira pesama za takmičenje i koncert.

Naš dugogodišnji muzički saradnik ( a i nekadašnji učesnik festivala) Duda Bezuha polaznicima pruža nesebičnu stručnu podršku. Uživa u radu sa talentovanim učesnicima a posebno ga raduje kad pokazuju i svoja autorska dela.

-Već desetak godina podržavam i učestvujem u organizaciji Prvog glasa Zvezdare, gde sam i ja kao Zvezdarski gimnazijalac učestvovao jos 70-tih godina. Svi mi pamtimo lepo i zabavno druzenje na fesivalu,a to su bili i prvi nastupi za mnoge Zvezdarce koji su kasnije napravili lepe muzicke karijere. Važno je da deca neguju taj umetnicki duh i muzikalnost što i te kako oplemenjuje dušu. Ima izuzetno talentovane dece koja kroz ovaj projekat imaju šansu da rade to što vole i da se u tom okruzenju druže. Pojedinci pokazuju i svoje autorske kvalitete. Takmičarski karakter je najmanje važan, mnogo je bitnije druzenje i razvijanje tog umetničkog duha što njih ujedno oplemenjuje i čini ih kvalitetnijim osobama - izjavio je Duda Bezuha.

Jovana Vasić
Jovana Vasić foto: Kurir

Svi programi su besplatni za mlade od 15 do 25 godina, a sve informacije mogu se dobiti putem sajta zvezdarijada.rs.

Učescinima nedostaje druženje sa muzičkih radionica. Tu su se stvarala nova prijateljstva pa i simpatije.

- Oni vole muziku i uprkos školskim obavezama pronalazili su način da prisustvuju radionicama na kojima su se sklapala nova prijateljstva sa vršnjacima sa kojima dele isti muzički ukus i interesovanja. Zvezdarijada godinama predstavlja nezaobilazni segment obrazovanja omladine. Kroz programe se utiče na način razmišljanja, ponašanja, percepciju I oblikovanje odredjenih shvatanja u kulturi. Verovatno je to jedan od razloga zašto Zvezdarijada kao omiljeni festival mnogih generacija traje decenijama - za kraj je dodala Dragana Petrović u nadi da će naredna školska godina doneti neko bolje vreme kada ćemo se ponovo okupiti i zapevati zajedno.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track