Najnovije vesti

BORČA U FEBRUARU DOBIJA NAJMODERNIJI DOM ZDRAVLJA U SRBIJI: Imaće i službu Hitne pomoći, projektovan za 200.000 stanovnika
Foto: Beoinfo

vesić i lončar obišli radove

BORČA U FEBRUARU DOBIJA NAJMODERNIJI DOM ZDRAVLJA U SRBIJI: Imaće i službu Hitne pomoći, projektovan za 200.000 stanovnika

Beograd

BEOGRAD - Građani Borče će u februaru dobiti najmoderniji dom zdravlja u Srbiji u čijem sastavu će biti i služba hitne pomoći, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nakon što je sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom obišao radove na ovom objektu.

"izgradnja je počela 17. decembra 2019. i sada su skoro završeni. Tehnički prijem biće 10. februara, a na Ministarsvu zdravlja je da tokom februara kupi opremu i primi dodatno lekare i sestre, jer će ovde raditi 150 lekara i sestara, kako bi građani Borče imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu", izjavio je Vesić.

Dodao je da u Borči trenutno živi oko 150.000 ljudi, a da je novi dom zdravlja projektovan za populaciju od 200.000 stanovnika.

"Ono zbog čega smo posebno zadoviljni jeste da je ovde 7.000 kvadrata, od čega 1.300 pod zemljom, znači biće garaža hitna služba, čitav niz službi, tako da građani Borče neće morati da odlaze bilo gde van doma zdravlja na lečenje, osim na bolničko lečenje. Ovo će biti najmoderniji dom zdravlja u zemlji", naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je podvukao da će ubuduće služba Hitne pomoći moći da stigne do bilo kog dela Borče za svega nekoliko minuta, što će učiniti da stanovnici Borče dobiju najbolju zdravstvenu zaštitu.

Dom zdravlja pri kraju, pacijenti krajem februara

Radovi na izgradnji novog Doma zdravlja u Borči privode se kraju, a očekuje se da će prve pacijente primiti već krajem februara ili početkom marta. Ministar Lončar kaže da će svi radovi na objektu biti završeni do 10. februara, a da nakon toga sledi ubacivanje opreme. On je naveo da će u Domu zdravlja u Borči raditi 150 zdravstvenih radnika, da je već primljeno 85-30 lekara i 55 medicinskih sestara, a biće i još zapošljavanja.

"Primićemo ljude sada, da se obuče i budu spremni u februaru, početkom marta da krenu sa radom", rekao je ministar.

On je naveo da ulaganje u izgradnju zdravstvenih objekata nije zaustavila epidemija virusa korona, dok se svuda u svetu novac preusmerava na nabavku lekova, opreme, vakcina protiv virusa korona.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da Grad nastavlja da ulaže u objekte primarne zdravstvene zaštite i da će za mesec dana biti završena i ambulanta u Ugrinovcima. "Zahvalan sam Ministarstvu zdravlja, Vladi Srbije i predsedniku jer se ovom trenutku gradi nekoliko bolnica u Beogradu - Dedinje 2, Infektivna klinika, KCS, a završena je bolnica u Batajnici.To se do sada nije dešavalo", naveo je on.

Vesić je najavio da će pored Doma zdravlja biti izgrađen i vrtić, za koji je već raspisan tender. On je naveo da je razgovarao sa predsednikom opštine Palilula da se u bivšoj zdravstvenoj stanici u Borči otvori opštinski uslužni centar, gde bi bile smeštene opštinske službe, a čak neke i gradske i republičke službe. "Za najveći deo administrativnih poslova neće morati da prelaze na drugu stranu reke", rekao je Vesić.

Ukupna vrednost radova na Domu zdravlja u Borči je oko 812 miliona dinara, a ta zdravstvena ustanova će imati pedijatruju, opštiu službu, stomatologiju, ginekologiju, laboratoriju, hitnu službu, patronažnu službu, kućno lečenje...

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...