Najnovije vesti

Sutra počinju radovi na čišćenju Potpećkog jezera, ekipe JVP “Srbijavode” danas na terenu
Foto: Promo

Sutra počinju radovi na čišćenju Potpećkog jezera, ekipe JVP “Srbijavode” danas na terenu

Beograd

U cilju rešavanja problema na Potpećkom jezeru i uklanjanja velike količine plivajućeg otpada, koji se, usled padavina krajem decembra 2020. godine nakupio kod brane „Potpeć“ na Limu, počinju radovi na njegovom čišćenju. Predviđene radove na čišćenju sprovodi JVP „Srbijavode“ u saradnji sa JP „Elektroprivreda Srbije“ koji će pružiti su potrebnu logističku podršku na akumulaciji.

Na terenu se nalaze predstavnici JVP „Srbijavode“, na čelu sa generalnim direktorom Goranom Puzović, gde se vrše pripremni radovi.

Ovom prilikom Puzović je izjavio: ”Nakon sastanka 05.01.2021. godine, koji je iniciran od strane ministarstva zaštite životne sredine, a po pitanju nataloženog otpada kod brane ”Potpeć”, preduzete su sve mere za hitnu intervenciju Potpećkog jezera.

Radovi, JBP, Srbijavode
foto: Promo

Danas se nalazimo na brani Potpećkog jezera, gde je u toku završna faza pripremnih radova, kako bi od sutra krenuli sa realizacijom istih. Pripremamo tri lokacije na kojima će se vršiti utovar prikupljenog otpada, koji se dalje transportuje na regionalnu deponiju ”Duboko” u Užicu. Transport otpada će se vršiti u skladu sa svim propisima o bezbednosti saobraćaja, kao i u skladu sa zahtevima zaštite životne sredine o transportu otpada.

Obzirom da smo u toku januara meseca, te da se očekuju obilnije padavine i niske temperature, očekujemo da ćemo kompletno čišćenje završiti u roku od 20 do 30 dana.

Radovi, JBP, Srbijavode
foto: Promo

Od mehanizacije smo u proces čišćenja i transporta uključili: dva velika bagera sa adaptiranim kašikama za vađenje materijala kao što je pet ambalaža i sitni materijal, dva kamiona sa grajferima za vađenje drvene mase i krupnog otpada, četiri kamiona zapremine 100m3, za transport materijala do deponije, dva specijalizovana šumarska kamiona za transport drvne mase do lokalne deponije, dva čamca remorkera koji treba da vrše proces priguravanja otpadne mase iz akumulacije, kao i jedan pomoćni čamac za čišćenje ”džepova” i uvala koji zadržavaju nanos.

Ovo je samo jedan od primera u nizu koji pokazuje neophodnost podizanja ekološke svesti građana, kako u Srbiji, tako i u regionu. Posledice našeg nemara su nemerljive i neophodno je da, napokon, zajedno počnemo da brinemo o ovom važnom aspektu koji direktno utiče kako na zdravlje svih nas, tako i na kvalitet života.”

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...